Sve više prijava nasilja

VIDEO K9: Statistika nasilja u porodici u Srbiji je poražavajuća - 327 žena u poslednjoj deceniji ubijene su u porodičnom nasilju, a 33 tokom 2016. godine. U pokrajini se već duže vreme sprovode sistematske mere suzbijanja nasilja, a rezultati bi trebalo da budu još bolji kada novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupi na snagu.

0
333

Svaka druga žena u Srbiji tokom života bila je izložena nekom obliku porodičnog nasilja. Fizičko nasilje iskusi 32 posto žena, a psihičko čak 48 posto njih.

“Ono što mi vidimo jeste da se iz godine u godinu povećava broj prijavljenih slučajeva, što ne znači da je samo nasilje u porastu, već da se povećava informisanost, odnosno, povećava se svest građana i građanki o neprihvatljivosti nasilja, to je ono što je pozitivno. Ono što je za nas veliki zadatak, jeste da naše aktivnosti fokusiramo na pripreme za primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici”, rekla je Marina Ileš iz Pokrajinskog sekretarijata za ravnopravnost polova.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da stupi na snagu uvodi potpuno nove hitne mere, udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, kao i disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

“Ono što bih ja posebno istakla u vezi sa ovom informacijom, da ona jasno pokazuje da je održan kontinuitet u sprovođenu sistematskih mera za suzbijanje nasilja u porodici. S obzirom da smo u prethodnom periodu na nivou Pokrajine imali strategiju, a sad do 2020. imamo pokrajinski Program za zaštitu žena od nasilja”, navela je Ileš.

Zakon prvenstveno obezbeđuje hitnost postupka što je, kada je nasilje nad ženama u pitanju, jedan od najvažnijih elemenata. Jer ako te hitnosti nema, žene dolaze u situaciju da nasilnik i dalje bude prisutan, da se nasilje nastavlja i da može doći do još drastičnijeg nasilja sa još težim ishodom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.