Sve više obolelih od gripa, ali još uvek nema epidemije

Broj akutnih respiratornih infekcija značajno je povećan zbog toplog vremena neuobičajenog za ovo doba godine, a sve je više pacijenata kod kojih je dijagnostikovan grip. Iako se broj pacijenata povećava, još uvek nema naznaka da će se proglasiti epidemija.

673

Iako se lekarima javlja sve više pacijenata, njihov broj još ni približno nije stigao do granice kada bi trebalo proglasiti epidemiju.

[pull_quote_center]“Virus gripa je detektovan i izolovan u Srbiji. U februaru smo počeli da beležimo porast broja pacijenata obolelih od gripa ili onih koji imaju simptome slične gripu”, rekla je epidemiološkinja Javorka Stankulić.[/pull_quote_center]

Tendencija oboljevanja od gripa i akutnih respiratornih infekcija još pokazuje nizak stepen u odnosu na prethodnu sezonu i u odnosu na ukupan broj obolelih u celoj Srbiji, rekla je Stankulićeva i dodala da je to nizak epidemijski prag da bi se proglasila epidemija. Ona je objasnila da je vakcina jedina prava zaštita od gripa i da je vakcina ove godine u sebi imala upravo virus koji je sada u punom zamahu.

Ona napominje da broj obolelih nije potpun, jer se ne javljaju svi pacijenti sa simptomima lekaru, a njihov broj se ne zna tačno.

Osim virusa gripa ima i drugih oboljenja koja su mnogo manje opasna, a pacijenti bi lekaru ipak morali da se jave ukoliko temperatura pređe 39 stepeni i ukoliko kašalj traje duže od tri dana, jer grip koji nije potpuno preležan može da ostavi ozbiljne posledice na organizam.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.