Sve više obolelih od dijabetesa

VIDEO K9: 14. Novembar, Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležnen je u Kliničkom centru Vojvodina, gde su lekari upozorili da je najveći broj ekstremno gojaznih i osoba obolelih od šećerne bolesti registrovano upravo u Vojvodini.

0
439

Prema poslednjim podacima iz 2017. godine, u svetu ima 420.000.000 osoba obolelih od dijabetesa.

Ove godine Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti posvećen je porodici. Kako navode u Kliničkom centru Vojvodine iz godine u godinu je sve veći broj obolelih od dijabetesa.

“Poslednji podatak koji je dao Batut iz 2016. godine i jedini je validan, a to je da je 750.000 osoba obolelih od dijabetesa. Najveći deo obolelih je sa tipom 2 šećerne bolesti, što je negde oko 13,2% odraslog stanovništva”, rekla je prof. dr Edita Stokić.

Svetski dan protiv dijabetesa obeležava se od 1991. godine, koji su inicirale Internacionalna dijabetološka federacija i Svetska zdravstvena organizacija, a datum je izabran u čast rođendana Frederika Bantinga koji je prvi izložio ideju, koja je dovela do otkrića insulina.

Upravnica Klinike za endokrinologiju navodi da i pored najmodernije tehnologije, veoma važnu ulogu u lečenju, ima sam pacijent, kao i njegova porodica.

Uspeh lečenja ne zavisi samo od nas lekara i od medicinskog tima i savremene terapije, nego velikim, da ne kažem i najvećim delom zavisi od motivisanosti samog pacijenta i podrške koju on dobija od porodice, bez obzira na godine života pacijenta i bez obzira od tipa šećerne bolesti”, istakla je prof. dr Milena Mitrović upravnica Klinike za endokrinologiju KCV.

Kako bi se mogao utvrditi precizniji broj obolelih od šećerne bolesti, uvedeni su elektronski registri u celoj Srbiji, gde se svaka dijagnoza automatski registruje.

“U informacionom sistemu postoji posebna klauzula da, ukoliko ima dijabetes, odmah dobijete opciju da ga prijavite u registar. Krenulo je sa prijavljivanjem u elektronske knjige ili registra u tri opštine u Beogradu, proširilo sa na 12, a sada praktično na teritoriji cele Srbije funkcioniše sistem IZIS-a kojim se istovremeno svaka dijagnoza šećerne bolesti registruje”, pojasnila je dr Stokić.

U obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa uključila se i Farmaceutska komora Srbije akcijom u 400 apoteka širom zemlje u kojima će građani do subote moći da provere da li imaju povišen stepen rizika za obelevanje od dijabetesa i dobiju savete vezane za prevenciju i lečenje ove bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.