Sve više Novosađanki koje doje svoje bebe

VIDEO K9: Blagodeti koje od dojenja imaju i majka i dete su višetruke, a čini se da su Novosađanke toga sve svesnije. Naime, istraživanje koje je sproveo Dom zdravlja "Novi Sad" povodom obeležavanja Nacionalne nedelje podrške dojenju pokazuje da je u Novom Sadu u prvom mesecu života dojeno preko 60 odsto beba, što je više nego u Srbiji i svetu.

819

Rezultati istraživanja pokazuju da se procenat polako smanjuje kako beba raste, pa je tokom prva tri meseca života dojeno 59,4 odsto beba, dok je tokom prvih šest meseci 46 odsto beba hranjeno majčinim mlekom.

U Domu zdravlja kažu da je uobičajena pojava da majke posustaju kako vreme odmiče, ali ističu da su ovi podaci zaista ohrabriujući jer se pokazalo da je 7,6 odsto majki deci od rođenja davalo adaptiranu formulu uglavnom zbog svog zdravstvenog stanja. Istraživanje je vršeno na uzorku od oko 2.300 novorođenčadi.

“Prednosti majčinog mleka su višestruke. Prvenstveno su nam važne prednosti koje imaju bebe. Bebe koje su dojene imaju manje sklonosti da im se kasnije razbiju alergije, da se razvije astma, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, da budu gojazni, bolje im se razvija vilica, nemaju problema sa zubima, imaju bolji kontakt sa majkom i prisniju vezu”, rekla je Kristina Nedeljković, načelnica službe patronaže Doma zdravlja “Novi Sad”.

Nedeljković napominje da je neophodno da majke svoju decu doje minimum šest meseci, ukoliko nemaju zdravstvenih problema. Dodaje da je optimum godinu dana, ali da bi bilo poželjno da i nakon tog perioda majke nastave sa dojenjem jer je to, ističe, veliki benefit za sve.

“Što se tiče samih porodilja prve prednosti su da se tokom dojenja luči hormon oksitocin koji potpomaže kontrakcije materice, te one imaju manje krvarenje nakon porođaja. Takođe, tui je zastupljen i estetski aspekt, jer se mnogo lakše se gube kiloigrami kada dojite svoje dete, a naučno je dokazano da žene koje su dojile svoju decu imaju manje sklonosti da kasnije oboljevaju od karcinoma jajnika i karcinoma dojke. Prednosti za čitavo društvo u ekonomskom smislu, jer je to neverovatna ušteda”, navela je Nedeljković.

Ona podseća da se u svetu doji 39 odsto beba, a prema poslednjim podacima Unicefa u Srbiji samo 13 odsto u prvih šest meseci života, što je, smatra Nedeljković, poražavajuće. Prema njenim rečima cilj DZ “Novi Sad” je da se u narednih pet godina procenat beba dojenih u prvih mesec dana života poveća na 80 odsto, a dojenih u prvih šest meseci na 60 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.