Sve više mleka iz uvoza

VIDEO K9: Slobodan Šijaković vlasnik je mlekare koja na dnevnom nivou doveze preko 22 tone mleka od preko 300 domaćih seljaka i zapošljava preko 150 radnika. Odluka o ukidanju prelevmana na mleko koja je stupila na snagu pre 15-ak dana, već je ostavila traga na poslovanje njegove mlekare. Kakve su posledice ukidanja takozvanih taksi na mleko i mlečne proizvode i hoće li naši mlekari opstati?

0
502

Srbija je morala da ukine prelevmane na mleko, jer je to bila jedna od naših obaveza u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a uvedena je 2015. godine kao mera zaštite domaćih proizvođača.

Iako je od ukidanja ove mere prošlo tek 15-ak dana, proizvođači mleka i mlečnih proizvoda efekte odluke već osećaju.

“Već se oseća da je to za nas baš onako veliki problem. Videćemo još kako će se dalje odvijati stvari, ali već se oseća da polako ulazi sve više i više mleka sa Zapada”, rekao je Šijaković.

Sve veći uvoz mleka sa Zapada i iz zemalja Evropske unije, tera i naše proizvođače da menjaju politiku cena, jer što veća ponuda, to cena niža, kaže Šijaković.

“Mi samo možemo i moramo seljaku smanjivati cenu, zato što ne možemo da se uklopimo sa cenama sa Zapada koje dolaze ovde”, naveo je on.

On podseća da su uvozne takse za mleko iznosile od 10 do 20 dinara po litri i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara. Sada kada više ove mere zaštite nema, mlekari kažu da ne znaju kako će dalje.

“Prvi dani januara meseca govore da neće ići na dobro. Kako ćemo izdržati, videćemo. Najveći je problem u tome što smo mi svi u velikim kreditima. Najlakše je staviti ključ u bravu, pa se zahvaliti tri stotine seljaka koji vam dnevno isporučuju mleko. 150 zaposlenih, a kako dalje, stvarno ne znam. Evo samo primera radi, mi dobijamo sa zapada trapist izvanrednog kvaliteta, gaudu ajdamer, po ceni gde mi ne miožemo da se uklopimo sa cenom mleka, koliko ide u jedan kilogram sira, ne možemo da se uklopimo. Nas to košta više nego njih koji su isti traj sir još i dovezli ovde”, kazao je Šijaković.

Šijaković podseća da su u EU ukinute kvote, što znači da su tokom kvota farmeri imali ograničenu količinu koju su mogli da proizvedu, dok ukidanjem kvota sada farmeri mogu da proizvode maksimalno, a s obzirom na sankcije koje EU ima prema Rusiji, svo to mleko i sva ta proizvodnja namenjena je tržištu Evropske unije i evropskih zemalja koje teže ka članstvu.

On kaže da su kroz ovakve situacije prošle i druge zemlje koje su kasnije postale članice Unije, a koje su naši susedi, pa sada u Bugarskoj, koja je kolevka jogurta, nema ni jedne mlekare, a ni krave, kaže Šiajković, nadajući se da će naša država biti malo pametnija, te da neće dozvoliti takvu propast srpskog mlekarstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.