SVE VIŠE FALSIFIKOVANIH LEKOVA

772

(VIDEO K9) Na tržištu Srbije nalazi se sve veći broj falsifikovanih lekova koji nemaju dejstvo ili čak štete zdravlju pacijenta. Osobe koje se bave njihovom prodajom zarađuju ogromne svote novca. U Agenciji za lekove kažu da ovo nije problem samo Srbije, već i čitavog sveta.

Procenjuje se da je oko 10 odsto lekova na domaćem i globalnom tržištu falsifikati i uglavnom se nude na internetu, kažu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, naglašavajući da su ogromne zarade u ovoj oblasti i na uloženih 1.000 dolara, zarade idu i do 500.000 dolara godišnje. Na svu sreću sve više građana Srbije prijavljuje neželjena dejstva lekova.

Inspektori Ministarstva zdravlja, navodi on, takve lekove šalju na kontrolu u Agenciju i često se ustanovi da lek nema aktivne supstance, što znači da nema terapijski učinak ili, što je još gore, da se kao pomoćne materije koriste neke toksične supstance, pa je i zdravlje pacijenata ugroženo.

Kako bi se sprečile ovakve zloupotrebe, Jaćović kaže da Agencija sarađuje sa nadležnim državnim institucijama, kao što su carina, tužilaštvo, policija.On je naglasio da u Agenciji postoji posebno formirana komisija, koje se bavi odobravanjem kliničkih studija i koji kontrolišu da li se studije sprovode po tačno utvrđenim kriterijumima i procesima.

Svetska zdravstvena organizacija je propisala da bi na milion stanovnika trebalo da bude oko 200 prijava na godišnjem nivou. Broj prijava u Srbiji skoro je trostruko veći, što znači da ima i više falsifikovanih lekova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.