“Sve što možeš ti, mogu i ja”

VIDEO K9: Prodajnom izložbom humanitarnog karaktera i sada već tradicionalnom tribinom, Klub studenata specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu juče i danas obeležava Svetski dan osoba sa invaliditetom.

0
153

Svetski dan osoba sa invaliditetom obeležen je tokom 3. i 4. decembra na novosadskom Medicinskom fakultetu humanitarnom prodajnom izložbom i šestom po redu javnom tribinom sa temom “Mi nismo dva sveta – ravnopravno: sve što možeš ti, mogu i ja”. Događaje su organizovali članovi Kluba studenata specijalne edukacije i rehabilitacije ovog fakulteta.

Prodajnu izložbu pripremilo je 9 udruženja iz Novog Sada i okoline, Udruženje građana “Sunce” za cerebralnu i dečju paralizu Južno-bačkog okruga, Fondacija “Zajedno za Kosmet”, Udruženje distrofičara Južno-bačkog okruga, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, gradsko Udruženje za podršku osobama sa Daunovim sindromom, Dnevni boravak – Kać – ŠOSO “Milan Petrović”, Udruženje obolelih od multiple skleroze Severno-banatskog okruga Novi Kneževac, Dom Veternik, kao i Udruženje “Optimistik” roditelja prevremeno rođenih beba.

“Mi smo roditelji, dakle, prevremeno rođene dece koji pružamo podršku jedni drugima, širimo svest o prevremenom rođenju i prevenciji, jer su preveremeno rođena deca u zdravstvenom riziku i riziku od raznih bolesti. Tako da se mi družimo zajedno i pomažemo jedni drugima” rekla je Violeta Jovović ispred udruženja “Optimistik”.

“Sva deca rođena pre 37. nedelje smatraju se preveremeno rođenom decom. Nažalost, u poslednje vreme sve više je dece rođeno sa 26, 27, 28 nedelja trudnoće što je izuzetno rano. Sva ta deca podležu jednom specifičnom tretmanu. Provode jedan veliki, jedan dug period na Institutu za majku i dete na odeljenju za preveremeno rođenu decu. Međutim, čim se njihove vitalne funkcije stabilizuju, saniraju, sa tom decom treba započeti rani habilitacioni tretman” kazala je dr Vladislava Stejin, fizijatar.

Svi zaniteresovani mogu da daju svoj doprinos kupovinom predmeta sa izložbe, jer će, prema rečima organizatora, sredstva otići na pravo mesto, za kupovinu nameštaja za odeljenje intezivne nege Dečije bolnice u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.