Sve naše republike

VIDEO K9: Proslava 29. novembra kao državnog praznika ukinuta je pre dve decenije, a veću pažnju ovom nekada značajnom datumu danas pridaju istoričari, stariji sugrađani i čuvari tekovina Narodnooslobodilačkog rata. prilog kraj

0
17

Svaka od bivših republika nekadašnje Jugoslavije danas slavi drugačije datume kao dane svoje republike, a onom koji je nakada bio zajednički, 29. novembru, kao da se u javnosti namerno gura u zaborav.

Dan Republike bio je trodnevni praznik u bivšoj Jugoslaviji kojim se obeležavala godišnjica Drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ-a) u Jajcu 1943. godine, kada je partizansko vođstvo donelo odluke koje su odredile put buduće posleratne zajedničke države, koja međutim, nije izdržala test vreme.

Problem je što su pobedu nad fašizmom na našim prostorima izvojevali partizani, koji su bili na strani komunizma, ali je nisu ni mogle povesti snage koje su prihvatile kapitulaciju, kazao je Šušnjar. Danas se mnoge stvari zaboravljaju, jer su, kako je rekao, “posle rata svi kritičari najbolji generali”, a u ratu ih nema nigde.

Ipak, uprkos svemu što se danas radi na reviziji istorije, još uvek postoji kultura sećanja, smatra Šušnjar, jer, kako je rekao, ne možemo zaboraviti ono što se zaboraviti ne može i što će kad-tad do i do svog apsolutnog izražaja, a one koji su zaboravili istoriju, ta istorija neće zaboraviti njih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.