Sve manje ptica u Evropi

VIDEO K9: Naučnici iz nekoliko evropskih organizacija u svojim istraživanjima navode da je za 40 godina na području Evropske unije nestalo više od 600 miliona ptica. U Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da se radi o alarmantnom podatku i, ukoliko ne dođe do reakciju evropskih institucija, pod upitnikom je i čovekov opstanak u prirodi.

0
27

Od 1980. godine do danas, više od 600 miliona ptica, uglavnom divljih, nestalo je na području Evrope, navodi se u najnovijem izveštaju pojedinih orgazacija sa Starog kontitenta.

Naučnici koji čine međunarodni tim saradnika iz Britanskog kraljevskog društva za zaštitu ptica (RSPB), BirdLife International i Češkog ornitološkog društva analizirali su podatke za 378 od 455 vrsta ptica koje se gnezde u zemljama Evropske unije.

Autori procenjuju da je ukupni pad populacija između 1980. i 2017. između 17% i 19%, što je između 560 i 620 miliona jedinki ptica.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da se, pre svega, radi o zabrinjavajućem podatku.

Milan Ružić navodi da je ovoliko uginiće ptica prevashodno alarm da sa prirodom u Evropi „nešto nije u redu“.

Čovekov opstanak na zemlji direktno zavisi od biodiverziteta, podsetio je Ružić, te je neophodno da se sve evropske institucije uključe u rešavanje ovog problema.

Ružić ističe da Evropska unija ima mehanizme koji daju rezultate kada je u pitanju zaštita ptica. Međutim, dodaje on, to se uglavnom odnosi na retke i ugrožene ptice.

Sa druge strane, zaključuje Ružić, populacija pojedinih vrsta, poput vrapca i laste, rapidno se smanjuje decenijama unazad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.