NSZ: Sve manje nezaposlenih na evidenciji

VIDEO K9: Sve je kraća lista evidencije nezaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, gde smatraju da je to rezultat pozitivnih mera koje sprovode kroz politiku zapošljavanja.

0
328

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Novi Sad, u decembru 2018. godine na teritoriji grada Novog Sada bilo je, kako kažu, 14 608 registrovanih nezaposlenih lica, što je kada se uporedi sa podacima iz decembra 2017. godine, manje za 13 procenata.

“Na evidenciji Filijale Novi Sad u južnobačkom okrugu na kraju 2018. godine broj evidentiranih lica je 36 310. U poređenju sa podacima iz decembra 2017. godine nezaposlenost u južnobačkom okrugu je smanjena za 12 procenata. Učešće mladih do 30 godina na našoj evidenciji na teritoriji grada Novog Sada je 20 procenata, dok je učešće starijih od 50 godina je 33 procenta”, rekla je Tatjana Vidović, direktorka Filijale NSZ Novi Sad.

Nezaposlenost na teritoriji Južnobačkog okruga je u odnusu na period od pre četiri godine smanjena je za 39 procenata što je, smatra Vidović, rezultat pozitivnihh mera koje sprovode kroz politiku zapošljavanja. Na pitanje šta poslodavci najviše traže, iz Nacionalne službe za zapošljavanje poručuju:

“Što se tiče slobodnih radnih mesta za koje smo mi posredovali najviše su se tražili radnici u proizvodnji, zatim radnici mašinske i metalske struke, mašinski tehničari, operateri na mašinama, zatim zavarivači, elektrotehničari, trgovci, ugostitelji, kuvari, radnici obezbeđenja, vozači, traženi su bili svakako farmaceuti, elektroinženjeri, IT stručnjaci i mašinski i građevinski inženjeri”, kazala je Vidović.

Prema njenim rečima, najbolja prilika za sva nezaposlena lica da dođu do posla jesu sajmovi za zapošljavanje, na kojima je u toku 2018. godine ponuđeno preko 6.000 slobodnih radnih mesta.

“4 milijarde dinara je predviđeno finansijskim planom za aktivne mere zapošljavanja iz sredstava odnosno doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, takođe 550 miliona dinara za podsticanje osoba sa invaliditetom iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom”, kazala je Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje.

U Srbiji je, prema podacima NSZ, u 2018. godini zabeležena najniža stopa nezaposlenosti od 11,3 odsto, a zahvaljujući sporazumu koji je pre dva dana potpisan sa Minisatarstvom za zapošljavanje kojim su utvrđeni konkretni zadaci i ciljevi na sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja, nadaju da će građanima omogućiti da rade poslove od kojih će bolje da zarađuju i ostanu da žive u svojoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.