Sve bolji odnosi Srbije i SAD

VIDEO K9: U Narodnoj skupštini juče je, simbolično 11. septembra, održana Međunarodna naučna konferencija ,,Srpsko-američki odnosi’. Skupu je prisustvovalo više desetina naučnika iz država regiona, Evrope i SAD-a.

121

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije održana je međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Srpsko-američki odnosi”, koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko-američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države kao i ukazivanje na važnost njihove saradnje.

Konferenciji su prisustvovali profesori i eksperti iz Srbije i SAD-a, pripadnici Nacionalne garde Ohaja, ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skat, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kao i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedan od organizatora skupa je Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost koji je istakao da je cilj konferencije da pronađe faktore koji su doveli do toga da Srbija i Amerika imaju loše odnose poslednjih 30 godina.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da je pitanje srpsko-američkih odnosa kompleksna tema koja istovremeno spada u red glavnih spoljno-političkih prioriteta. Podsetio je i da odnosi Srbije i SAD-a imaju dugu tradiciju i da su prošli kroz nekoliko faza.

Ipak zaključak je da Srbija želi unapređenje odnosa sa SAD-om koji bi bili utemeljeni na bogatoj zajedničkoj istoriji i mnogim drugim važnim stvarima, naglasio je Dačić

Kajl Skat, ambasador SAD-a u Srbiji poručio je da su odnosi SAD-a i Srbije trenutno u usponu. Ipak, kako je istakao, postoji i jedan izuzetak u periodu raspada Jugoslavije.

Organizatori međunarodnog skupa ,,Srpsko-američki odnosi’’ odabrali su 11. septembar za održavanja konferencije kako bi pokazali da je Srbija saveznik svima u svetu, a naročito SAD-u, u borbi protiv terorizma. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.