Sve bolji odnosi Srbije i SAD

VIDEO K9: U Narodnoj skupštini juče je, simbolično 11. septembra, održana Međunarodna naučna konferencija ,,Srpsko-američki odnosi’. Skupu je prisustvovalo više desetina naučnika iz država regiona, Evrope i SAD-a.

174

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije održana je međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Srpsko-američki odnosi”, koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko-američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države kao i ukazivanje na važnost njihove saradnje.

Konferenciji su prisustvovali profesori i eksperti iz Srbije i SAD-a, pripadnici Nacionalne garde Ohaja, ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skat, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kao i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedan od organizatora skupa je Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost koji je istakao da je cilj konferencije da pronađe faktore koji su doveli do toga da Srbija i Amerika imaju loše odnose poslednjih 30 godina.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da je pitanje srpsko-američkih odnosa kompleksna tema koja istovremeno spada u red glavnih spoljno-političkih prioriteta. Podsetio je i da odnosi Srbije i SAD-a imaju dugu tradiciju i da su prošli kroz nekoliko faza.

Ipak zaključak je da Srbija želi unapređenje odnosa sa SAD-om koji bi bili utemeljeni na bogatoj zajedničkoj istoriji i mnogim drugim važnim stvarima, naglasio je Dačić

Kajl Skat, ambasador SAD-a u Srbiji poručio je da su odnosi SAD-a i Srbije trenutno u usponu. Ipak, kako je istakao, postoji i jedan izuzetak u periodu raspada Jugoslavije.

Organizatori međunarodnog skupa ,,Srpsko-američki odnosi’’ odabrali su 11. septembar za održavanja konferencije kako bi pokazali da je Srbija saveznik svima u svetu, a naročito SAD-u, u borbi protiv terorizma. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.