Svakodnevno plivanje produžava život, štedi srce i podiže raspoloženje

Hirofumi Tanaka, profesor kineziologije i direktor laboratorije za istraživanje kardiovaskularnog starenja na Univerzitetu Teksas, kaže da su kosti i mišići oslobođeni od težine gravitacije. Zbog toga je plivanje idealno za osobe s osteoartritisom, povredama i gojazne.

0
85

Prema Tanakinom istraživanju, plivanje smanjuje krutost arterija i krvni pritisak.

Disanje za vreme plivanja je brzo i duboko, što poboljšava snagu disajnih mišića, ali ima i snažan efekat na alveole, rezultati su istraživanja Dejvida Tanera.

Plivanje pokreće više glavnih mišićnih grupa nego drugi oblici vežbanja. Većina fizičkih aktivnosti koristi samo deo tela”, kaže Taner, dok plivanje angažuje celo telo, posebno mišiće srednjeg dela leđa i gornji deo ruku. Horizontalan položaj tela, je idealan način za poboljšanje držanja tela i sprečava povrede i bolove u leđima.

Prema istraživanjima Tanera, plivanje produžava život, štedi srce i podiže raspoloženje. Bez obzira na nivo kondicije plivanje ima moć da nam izvaja mišiće i vrati biološki sat.

Plivanje je jedan od najučinkovitijih načina za sagorevanje kalorija – plivanje od 30 minuta u bazenu troši kalorija koliko 45 minuta iste aktivnosti na kopnu. Prosečno, lagano plivanje troši oko 400-600 kalorija na sat, što je dvostruko više od šetnje. Samo 30 minuta plivanja tri puta nedeljno povećava nivo energije kroz povećanu brzinu metabolizma.

Svakodnevno plivanje uklanja stres i opušta, smanjuje teskobu i depresiju i poboljšava spavanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.