Svako drugo dete ne može uz stepenice

VIDEO K9: Svako drugo dete teško se penje uz stepenice, pokazuju poslednja istraživanja. Delom je to zbog nepravilne ishrane, a delom i zbog slabe fizičke aktivnosti dece. Uspostavljanje zadovoljavajuće ishrane kod deteta se formira dovoljno dobrim odnosom majke i deteta još u prvim godinama života. Vremenom, deca se sama odlučuju šta će i kako jesti, kažu stručnjaci.

0
962

U današnje vreme zdrava ishrana dece trebalo bi da predstavlja najveći zadatak za svakog roditelja. Za decu je važno da znaju kada i kako treba da jedu, a još od ranog detinjstva treba ih navikavati na tri glavna obroka i dve užine.

“Prvi rezultati koje smo dobili podstakli su nas na razmišljanje, na brigu. Naime, deca se ne hrane dobro i nisu dovoljno fizički aktivna. Tek svako treće dete unosi preporučenu količinu voća svakoga dana, a isti procenat dece unosi dovoljno mleka i mlečnih proizvoda. Tek svako četvrto dete jede dovoljno mesa i proivode od mesa, namirnice iz te proteinske grupe”, rekla je prof. dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičke aktivnosti.

Redovna fizička aktivnost i kretanje doprinosi jačanju mišića, pravilnom rastu kostiju i spretnost. Osim pravilne ishrane, svako dete bi trebalo svakodnevno da se bavi sportom i da je aktivno jer to pozitivno utuče na rast i razvoj dece, kaže Đorđić.

“Što se tiče fizičke aktivnosti, da krenemo od najjednostavnijeg. 72% dece svakoga dana ide peške u školu i vraća se i važna je ta fizička aktivnost u nekom ukupnom dnevnom saldu, koliko smo bili aktivni i od toga ne treba odustajati, naprotiv, treba podsticati aktivan transport dece do škole”, navela je prof. dr Đorđić.

Tek 40 %dece i mladih je fizički aktivno, a svakom drugom detetu je teško da se popne uz stepenice zbog izuzetno loše ishrane i nedovoljno fizičke aktivnosti, navodi ona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.