Svaki četvrti učenik u gradu ima problem sa kockanjem!

VIDEO K9: Zabrinjavajući podaci stižu iz centra Život nije igra u kojem je upravo završeno istraživanje koje pokazuje da je svaki četvrti učenik osnovne i srednje škole u našem gradu zavisan od igara na sreću i kockanja. Istraživanje o rasprostranjenosti igara na sreću, klađenja i kockanja u tinedžerskom uzrastu pokazuje jednu još goru činjenicu, a to je da tinejdžeri najčešće nisu ni svesni da su zavisnici i da su kao takvi u problemu.

416

 

Rezultati istraživanja koje je sproveo Centar “Život nije igra” za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja pokazuju da u našem gradu čak 26% učenika osnovnih i srednjih škola spada u kategoriju problematičnog ili patološkog kockara. Većina njih, što je najgore, nije ni svesna svog problema.

[quote_box_center]“Na tome treba raditi, treba edukovati i roditelje i nastavnike kako da prepoznaju problem, ali i decu, da mogu da prepoznaju problem kod sebe ili kod svojih vršnjaka. Kada se javljaju na odvikavanje najčešće zovu majke, ali ohrabruje činjenica da u poslednje vreme zovu i sami zavisnici, što znači da im je proradila savest i saznanje da, ipak, imaju problem”, kaže psiholog Jasmina Leković.[/quote_box_center]

U sprovedenom istraživanju učestvovalo je 790 učenika uzrasta između 11 i 20 godina, iz tri osnovne i tri srednje škole, sa teritorije našeg grada. Prosek ispitanika koji patološki kockaju je 17 godina, a kako Leković ističe, većina problematičnih i patoloških kockara počinje u kladionici.

Istraživanje pokazuje i da učenici dobijeni novac najčešće troše na izlaske, provod, neretko alkohol i drogu, ali i na dalje ulaganje u kocku. Inače, Američka psihijatrijska asocijacija 2012. godine patološko kockanje proglasila je za bolest zavisnosti bez supstance.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.