Svaka šesta vest – lažna

VIDEO K9: Na naslovnim stranama srpskih dnevnika gotovo svaki šesti naslov objavljen tokom prošle godine bio je lažna vest, pokazalo je istraživanje koje je pod nazivom "Spoljnopolitičke posledice kovid-19 krize po Srbiju” sproveo Savet za strateške politike uz podršku ambasade SAD. Ovo istraživanje večeras se predstavlja na onlajn konferenciji "Epidemija lažnih vesti".

0
8

Istraživanje “Spoljnopolitičke posledice kovid-19 krize po Srbiju” pokazalo je da su na naslovnim stranama kao glavna tema najzastupljenije bile vesti vezane za korona virus, ukupno 26,9 odsto i dnevna politika 17,5 odsto, a od velikih spoljnopolitičkih partnera najzastupljenije su bile SAD (170 puta), Rusija (84 puta) i EU (50 puta).

Cilj istraživanja bila je analiza načina na koji su tokom prošle godine na naslovnim stranama domaće štampe predstavljani sa jedne strane zapadni partneri Srbije (SAD, EU i NATO) a sa druge Kina i Rusija.

Analizom su obuhvaćene 2.673 naslovne strane pet dnevnih novina (Večernje novosti, Danas, Blic, Kurir, Politika, Informer, Alo i Srpski telegraf) od 1. januara do 31. decembra 2020.

Srazmerno ukupnom broju najviše lažnih vesti na naslovnim stranama srpske štampe objavljeno je o Zapadu i NATO, a najmanje o EU i Kini. Najnegativnije se izveštavalo o Zapadu uopšteno i o NATO, a najpozitivnije o Rusiji i Kini.

Od ukupno 2.673 glavne teme, lažne vesti čine 16,8 odsto.

Od ukupno 463 naslova koji su tokom prošle godine na prvim stranama bile posvećene SAD, 28,7 odsto bile su lažne vesti, a gotovo polovina naslova, 46,9 odsto, bili su senzacionalistički.

Ruska Federacija tokom 2020. na naslovnim stranama u dnevnoj štampi u Srbiji našla se ukupno 209 puta.

Lažne vesti čine 24,4 odsto od ukupnog broja naslova povezanih sa Rusijom, a elementi senzacionalizma uočeni su u 48,3 odsto vesti.

Kini su tokom prošle godine na naslovnim stranama posvećene 102 vesti, od tog broja 21,6 odsto čine lažne vesti, a 45 odsto bile su senzacionalističke.

EU je bilo posvećeno 200 tekstova na naslovnim stranama srpske štampe, a svaka peta vest (20 odsto) bila je lažna, a više od polovine naslova (57,2 odsto) bili su senzacionalistički.

Pored analize naslovnih strana dnevne štampe, drugi deo istraživanja “Spoljnopolitičke posledice kovid-19 krize po Srbiju” obrađuje stavove studenata Fakulteta političkih nauka o temama u vezi sa spoljnom politikom Srbije u toku pandemije.

Autori istraživanja na večerašnjoj onlajn konferenciji “Epidemija lažnih vesti” su Dajana Ostojić i Miloš Mihajilica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.