Suze sina razmetnoga

VIDEO K9: Na današnji dan, prema nekim izvorima, rođen je Ivan Gundulić, književnik po kojem u Novom Sadu nose ime jedna ulica i osnovna škola. Iako u novijoj istoriji skrajnut ponajviše iz političkih razloga, ovog književnika danas svojataju i Srbi i Hrvati.

0
400

Ivan Gundulić je jedan od najvećih književnika i istorijskih ličnosti sa prostora bivše SFRJ, ali mu se, kako decenije prolaze, poklanja sve manje pažnje koju on zaslužuje i to ne iz razloga koji imaju neke veze sa književnošću, smatraju poznavaoci Gundulićevog dela.

Gundulić, koji je rođen u Dubrovniku, u porodici Gondola koja je bila jedna od najuglednijih u to doba, nije doživeo svoj 50. rođendan, pa nije imao vremena da postane knez u svojoj Dubrovačkoj republici, navodi za Kanal 9 Slobodan Tornjanski, profesor srpskog jezika i književnosti.

Ivan Gundulić pisao je isprva ljubavne pesme kojih se kasnije odrekao kao taštih i ispraznih, dramske tekstove koji su izvođeni na trgovima, a među najpoznatijim delima su mu, Suze sina razmetnoga, Dubravka i Osman. Ovog velikog pesnika danas svojataju i Srbi i Hrvati.

Gundulić, kojem su prijatelji dali nadimak Vidra, pomenuo je Tornjanski, oženio se u 40. godini devetnaestogodišnjom devojkom, skojom je kasnije imao petoro dece

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.