Suzbijanje krpelja, monitoring komaraca

VIDEO K9: Tretiranje krpelja radi se već nekoliko nedelja i to sistematski u celom gradu, radi preventivne zaštite zdravlja građana od njihovog ujeda kažu u "Ciklonizaciji". U toku je i akcija suzbijanja glodara u urbanom delu.

0
429

S prolećem budi se priroda u kojoj često vrebaju neprijatelji ljudi i kućnih ljubimaca, poput krpelja, komaraca, raznih buba i glodara.

“Ciklonizacija”, u saradnji s gradskom upravom, i ove godine je zadužena da tretira insekte i glodare u Novom Sadu. Najpre su počeli suzbijanje krpelja.

“Tu se već uveliko rade tretmani, samo proleće i jesen su pik za aktivnost krpelja. Do sada je obuhvaćena cela teritorija grada, sva prigradska naselja i sela. Rade se uređene zelene površine”, naveo je Dario Aćimović iz “Cikolonizacije”.

Akcenat suzbijanja krpelja stavljen je naročito na dečja igrališta i na prostore za istrčavanje kućnih ljubimaca. Pre mesec dana počeo je monitoring komaraca, ali ne i njihovo uništavanje jer je još za to rano. Tretiranje larvi komaraca “Ciklonizacija” će raditi po najsavremenijim metodama.

“Pratimo vodostaj na Dunavu, temperature, stanje na kanalima. Još uvek nisu počeli tretmani jer nije bilo potrebe za njima. U zavisnosti od vremena u narednim danima biće izvedeni larvicidni tretmani na Dunavu, ali to će zavisiti od vremenskih uslova”, kaže Aćimović.

Do prvomajskih praznika, parkovi, naročito Kamenički, a i ostale zelene površine, biće tretirane najmanje dva puta zbog krpelja. Aćimović naglašava da se na Fruškoj gori krpelji ne suzbijaju, te da se posetioci Nacionalnog parka dobro pregledaju nakon povratka sa izleta.

Takođe, ako se pojavi bilo koji insekt u kući, “Ciklonizacija” je ta koju bi trebalo pozvati.

“Naša preporuka je – zovite čim ih primetite, jer mnogo je lakše rešiti ih se na začetku i kada se zapusti jer na začetku ćemo ga rešiti jednim tretmanom. Ako se zapusti potrebno je dva, tri pet tretmana, sve zavisi kolika je infestacija”, rekao je on.

U toku je i akcija suzbijanja glodara u urbanom delu grada, a najviše se radilo na njihovom uništavanju u šahtovima, naveo je Aćimović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.