Sutra Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

VIDEO K9: Sutra je Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, koji se u našoj zemlji obeležava od 2010. godine. Ovogodišnja tema kampanje je borba protiv dečijeg rada.

0
428

U cilju unapređenja zdravlja i bezbednosti mladih radnika i dece, ovogodišnja kampanja borbe protiv dečijeg rada, glavna je tema Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

Kampanja promoviše akcije ka ostvarivanju cilja održivog razvoja bezbednog radnog okruženja za sve radnike do 2030. godine, kao i okončanja svih oblika dečijeg rada do 2025. godine.

Postizanje tih ciljeva u korist nove globalna radne snage zahteva usklađen i integrisan pristup eliminisanju dečijeg rada i promociji kulture prevencije usmerene ka profesionalnom zdravlju i bezbednosti.

Na rizičnim radnim mestima u svetu trenutno ima 541 milion mladih radnika od 15. do 24. godine, uključujući 37 miliona dece. To je preko 15% svetske radne snage koja trpi do 40% veću stopu povređivanja na radu (bez smrtnog ishoda) u odnosu na radnike starije od 25 godina.

Stepen fizičkog i psihičkog razvoja, nedostatak radnog iskustva i obuke, ograničena saznanja o opasnostima vezanim za posao i nedostatak sposobnosti pregovaranja za prihvatanje opasnih radnih zadataka ili poslova sa lošim uslovima rada, samo su neki od faktora koji povećavaju osetljivost mladih na profesionalne rizike.

Kampanja ove godine stoga ističe veliki značaj izazova u poboljšanju bezbednosti i zdravlja na radu za mlade radnike, a ne samo promovisanje njihovog dostojanstvenog zapošljavanja, kao i povezivanje sa naporima u borbi protiv rada dece na rizičnim radnim mestima.

28. april kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu Međunarodna organizacija rada ustanovila je 2003, dok se ranijih godina obeležavao kao Međunarodni dan sećanja na poginule i povređene radnike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.