Sutra štrajk i protest prosvetara

VIDEO K9: Prosvetari su za sutra u podne najavili protest ispred Vlade Srbije, kao i skraćenje časova u školama na 30 minuta. Protest prvenstveno predstavlja želju četiri reprezentativna sindikata u prosveti za nastavkom socijalnog dijaloga, kažu u Sindikatu prosvetnih radnika Novog Sada.

0
619

Prosvetari traže nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu sledeće godine.

Protest i štrajk najavili su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

“Znači, sindikati su u ovom slučaju jedinstveni. Osnova ovog protesta nisu samo novci, već i želja da se vrati za pregovarački sto. Da razgovaramo o pitanjima koja su od izuzetne važnosti za prosvetu, a to su dva izuzetno značajna dokumenta, Posebni kolektivni ugovor i Zakon o zaposlenima u osnovim i srednjim školama”, rekao je Aleksandar Trebaticki ispred Sindikata prosvetnih radnika Novog Sada.

On je podsetio da je štrajk prosvetara tokom septembra zamrznut nakon obećanja resornog ministra Mladena Šarčevića da će u naredne dve do tri godine plate u prosveti biti povećane za 35 do 36 odsto, da će naredne godine prosveta dobiti značajniji iznos, a da će prosvetni radnici prvo povećanje dobiti već u januaru.

“I kada smo već postigli neki kompromisno rešenje, očekivali smo nastavak. Ministar je obećao nastavak pregovora. Umesto pregovora, mi smo dobili odgovor putem štampe da se platni razredi prolongiraju za 2020. godinu, bez ikakvog obrazloženje. Bilo je ljudski da se pregovarači sastanu i da to prvi socijalni partneri saznaju”, naveo je Trebaticki.

Trbaticki podseća da poseban kolektivni ugovor ističe u martu sledeće godine i neophodno ga je obnoviti, što je razlog više za nastavak dijaloga, rekao je Trebaticki.

“Ja bih najviše voleo da se takve stvari kao u svim civilizovanim državama rešavaju za pregovaračkim stolom, ali morate da shvatite jedno jedini da način da mi nešto kažemo, jedini danačin da mi do nečega dođemo jeste izlazak na ulicu i skraćenje nastave, jedino tada vlast ima razumevanja. Voleo bih da se to drugačije odigrava, kao u ostalim civilizovanim državama”, kazao je Trebaticki.

On je dodao da je štrajk zakazan u nezgodno vreme, s obzirom da zimski raspust u Vojvodini počinje 21. decembra, ta de će od toga zavisiti koliki će broj škola u Novom Sadu sutra pristupiti minimumu procesa rada. Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas ne vidi razloge za protest prosvetara koji je najavljen za sutra, s obzirom da su prosvetni radnici imali, kako je naveo, četiri povećanja plate u poslednje dve godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.