Sutra štrajk i protest prosvetara

VIDEO K9: Dobar deo prosvetara sutra će stupiti u jednodnevni štrajk, a mnogi će se okupiti na platou ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo povodom napada na profesora u Bačkoj Palanci i eskalaciji nasilja učenika prema profesorima. Protest organizuju sindikati prosvetnih radnika.

0
18

Zbog nasilja nad profesorom u školi u Bačkoj Palanci koje je izvršio maloletni bivši 16-godišnji učenik, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, stupiće u jednodnevni štrajk, u četvrtak 16. maja, pa u školama članicama ovog sindikata širom Srbije sutra neće biti nastave.

Trenutno ne postoje mehanizmi kojima bi profesori mogli da se brane i spreče učenike koji vrše nasije ili ometaju nastavu i ugrožavaju prava ostalih učenika da se školuju i prate nasatvu, jer profesor koji prijavi takovg učenika postaje loš, kaže Zvonimir Jović predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, i dodaje da je velika odgovornost i na direktorima škola, koji ovakve događaje guraju pod tepih kako ta ustanovaa ne bi došla na rđav glas.

Javnost je danas potresla i vest o brutalnom napadu na profesora koji je u utorak na fudbalskoj utakmici, u okviru humanitarnog turnira „Gimnazijada“ u pokušaju da razdvoji učenike Treće i Desete beogradske gimnazije, zadobio teške telesne povrede. Jović je zaključio da su neophodne hitne promene kako bi oni koji vrše nasilje i njihovi roditelji snosili odgovornost, a nastavnici i učenici bili zaštićeni i samim tim škola postala bezbedno mesto za sve.

Sutra će u podne biti održan i protestni skup ispred Skupštine Srbije, a Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je sve zaposlene u školama, bez obzira da li su članovi sindikata ili ne, kao i roditelje i učenike da im se priduže, kako bi ukazali na neophodnost preduzimanja mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative i izmene Krivičnog zakonika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.