Sutra protest zbog petog femicida u 2024.

VIDEO K9: U centru Novog Sada sutra će biti održan protest zbog petog femicida koji organizuje aktivistička grupa "Žene za promene“.

0
11

Peti femicid u prva tri meseca ove godine povod je za novi protest aktivističke grupe „Žene za promene“ u Novom Sadu.

Članice i članovi grupe okupiće se sutra, u petak, 29. marta, u 18 časova na Trgu slobode, kako bi ukazali na teško ubistva žene u selu Stapar kraj Sombora, a potom će u protestnoj koloni proći kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu.

Svih pet femicida počinjeno je u Vojvodini u poslednjih 40 dana i posle svakog su usledili protesti ove grupe.

“Žene za promene” poručuju da su ove kontinuirane protestne akcije izraz su njihovog bola, besa i neodustajanja od zahteva da nasilje u društvu, nasilje u porodici i svi oblici nasilja prema ženama budu prepoznati kao najteži oblik destrukcije u čije zaustavljanje moraju biti usmerene sve snage društva.

“U petom femicidu stradala je tridesetdevetogodišnja Ivana H. Ubica je njen bivši suprug koji je potom izvršio samoubistvo. Pre dve nedelje u Novom Sadu, na izrazito brutalan način ubijena je Gordana T. Stradala je od ruke supruga koji je potom pokušao da izvrši samoubistvo. Pre mesec dana protestnu akciju posvetile smo mladoj ženi kojoj je u Bačkom Gradištu život oduzeo nevenčani suprug, a 21. februara na ulicu smo izašle zbog ubistva Dragane i Nade, ćerke i majke. Njih smo izgubili uprkos činjenici da je nasilnik, Draganin bivši suprug, bio poznat institucijama i već procesuiran zbog nasilja u porodici”, navodi u svom pozivu na protest ova aktivistička grupa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.