U petak preventivni pregledi na dijabetes

VIDEO K9: Prenevtivni pregledi za otkrivanje dijabetesa, kao i ranih simptoma bolesti biće održani sutra u Domu zdravlja Novi Sad od 8 do 10h.

0
388

U okviru projekta „Reaguj danas za zdravije sutra” koji  Dom zdravlja „Novi Sad” sprovodi drugu godinu za redom, od 08.00 do 10.00. časova u petak 6. oktobra u upravnoj zgradi Doma zdravlja “Novi Sad” biće održana akcija čiji je cilj otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Akcija obuhvata:
1.Merenje krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i  izračunavanje Indeksa telesne mase i stepena uhranjenosti
2. Određivanje vrednosti ŠUK-a
3. Popunjavanje Upitnika za procenu rizika za nastanak šećerne bolesti tip 2 koji je načinila Republička stručna komisija za dijabetes Ministarstva zdravlja Srbije.
4. Prezentaciju  o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu.
5. Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

 

Šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u julu 2017. godine za 34 godine od ove bolesti oboleleo je više od 310 miliona ljudi, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa.

U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori, pri čemu su negenetski faktori:

  • gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost,
  • način života,
  • ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima posebno značajni.

Zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana može da spreči do 70% slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.