Sutra počinje Videomedeja

U prostorijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (Dunavska 37) sutra počinje trodnevni Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

0
501
Ove godine program počinje u petak 22. septembra u 18:00h prezentacijom Vladimira Tupanjca, istoričara umetnosti, filmskog i likovnog kritičara koji od 1998. godine piše filmsku kritiku i tekstove o popularnoj kulturi, medijima i savremenim društvenim fenomenima za dnevnu štampu, nedeljne i mesečne časopise i publikacije u Srbiji i inostranstvu.
 
Otvaranje festivala je zakazano za 19:30h, a festival će otvoriti Ivana Sremčević Matijević, direktorica Udruženja za video umetnost Videomedeja i Theus Zwakhals, ovogodišnji član žirija i dugogodišnji saradnik i prijatelj Videomedeje koji od 2012. godine radi u Amsterdamu na Odseku za nabavku i kolekcionarstvo na Institutu LIMA (ranije poznat kao Netherlands Media Arts Institute/Montevideo (NIMk)).
Radio je kao producent za Impakt festival u Utrehtu 1994–2000. godine. Trenutno radi kao kustos za Rumor festival avanturističke muzike u Utrehtu. Takođe od 2009. godine radi kao programer za Short Film i zvučno/vizuelnu sekciju međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu.
 
Na konkursu za 21. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je skoro 9% uvršteno u festivalski program. U konkursu su učestvovali autori iz 40 različitih zemalja sa svih kontinenata, a ono što bi se moglo istaći kao zanimljivost je to da ove godine ima znatno više radova iz Azije i Kanade.
 
Kroz tri takmičarske selekcije Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis urednici programa Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić predočiće 55 video radova, 9 medijskih instalacija i 11 kratkometražnih filmova studenata sa najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta iz celog sveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.