Sutra počinje prva “Operaria” u Novom Sadu

VIDEO K9: Premijerom opere "Rigoleto" Đuzepea Verdija sutra uveče u SNP počinje ,,Operaria", prvi operski festival u Novom Sadu.

271

Prvi operski festival u Novom Sadu, “Operaria”, u okviru kojeg će tokom nedelju dana, pored opera, publika moći da uživa u koncertima najlepših arija, takmičenjima solo pevača, dečijim operama i koncertu Novosadskog Big Benda počinje u petak, 14. juna premijerom opere ,,Rigoleto” Duzepea Verdija.

“Nije uobičajeno da se pred kraj sezone radi premijera, kao što je sada prilik,a da taj festival otvorimo premijerom. Reč je o poznatoj Verdijevoj operi koja je na repertoaru SNP-a već sto godina, što govori o tome da je ovo veoma popularna opera, zbog publike i onih koji cene ovakvu vrstu muzike i umetnosti”, istakao je Zoran Đerić, upravnik SNP-a .

Iako Novi Sad, kako je rekao, već ima nekoliko pozorišnih i muzičkih festivala, nedostajao mu je jedan operski, s obzirom da novosadska publika redovno posećuje operu i da Srpsko narodno pozorište neguje dugu opersku tradiciju.

,,Rigoleto” kojim će “Operaria” svečano biti otvorena, prvi put je u SNP-u izveden 1923. godine i od tada je doživeo brojne promene i postavke. Poslednja postavka ove opere je iz 2003. godine.

“Sada dobijamo jedan potpuno novi oblik u režiji našeg mladog reditelja Aleksandra Nikolića. 14. juna zaokružujemo segment takozvane latinske trilogije Verdijeve, Travijata, Trubadur i Rigoleto i započinjemo jedan proces operskog festivala koji dolazi u trenutku kada je u celom svetu služe za borbu svakog gledaoca. Na ovaj način želeli smo da promovišemo opersku umetnost što šitoj populaciji i da na taj način privolimo što više publike na operske predstave”, rekao je Aleksandar Stankov, direktor Opere SNP-a.

Publika će tokom festivala moći da vidi i temišvarsku operu, američki orkestar, izvođače iz regiona, a 16. juna će na brodu Cepelin biti organizovan Dečiji dan u okviru kojeg će biti odigrane dve predstave za decu, ,,Crvenkapa” i ,,Snežana i sedam patuljaka”. Festival ,,Operaria” je prvi ove vrste u Srbiji i samim tim ima veliki značaj kako za Novi Sad tako i za celu državu.

“Ovih sedam dana, koliko će trajati festival, mislim da će biti pravi muzički doživljaj u Novom Sadu. Mi imamo itekako dobru publiku, ali ono što će biti slučaj jeste da ćemo dovesti i veliki broj gostiju iz inostranstva i time negde i dokazati koliko naši operski solisti i hor i balet mogu da stanu rame uz rame sa velikim operskim kućama iz regiona. Mislim da je ovo veoma veliki značaj posebno idući ka 2021. Prestonici kulture i mislim da prvi put u istoriji Srbije ovakav jedan festival i zaslužuje da ga ima”, kazala je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Povodom Svetskog dana muzike i svečanog zatvaranja festivala “Operarija”, 21. juna će, kako je najavljeno, na sceni „Jovan Đorđević“ biti priređen gala koncert solista, hora i orkestra Opere SNP-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.