Sutra počinje Kurban bajram, Omerović čestitao vernicima

Muslimani u Srbiji sutra slave praznik Kurban bajram, koji je se još zove hadžijski ili praznik žrtve. Vernicima islamske veroispovesti praznik je čestitao Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

1231

Omerović čestitao je danas Kurban Bajram svim građanima koji proslavljaju taj veliki muslimanski praznik uz želju da praznične dane provedu u miru, sreći i blagostanju.

On im je poželeo da praznik provedu zajedno sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima, a u skladu sa vekovnom tradicijom međusobnog uvažavanja i poštovanja.

“Neka svima nama bajramske poruke žrtve i solidarnosti, a sve na korist ljudi, budu i putokaz kako da živimo jedni sa drugima, poštujući i negujući naše različitosti, ali i da ostanemo na pravom putu ljudskosti, solidarnosti, empatije prema ugroženima i slabima”, poručio je Omerović.

Kurban bajram se obeležava četiri dana i najznačajniji je islamski praznik koji dolazi dva meseca i 10 dana nakon Ramazanskog bajrama. Zbog računanja vremena po lunarnom kalendaru, Kurban-bajram se ne obeležava svake godine u isto vreme.

Kurban-bajram se naziva i Hadži-bajram jer muslimani odlaze na hadž, odnosno hodočašće u Meku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.