Sutra nova Kritična masa biciklista

VIDEO K9: Bicikli Novog Sada okupiće se sutra u letnjoj Kritičnoj masi kako bi, ovoga puta, ukazali na nedostatak biciklističkih staza u centru grada.

0
29

Nova letnja Kritična masa, masovna vožnja biciklista ulicama Novog Sada, pod motom “Kuda dalje?” biće održana u petak, 30. juna.

Cilj vožnje ovoga puta je ukazivanje na nedostatak biciklističke infrastrukture u širem centru grada, višedecenijski problem koji nikada nije rešen, najavljuje organizator, Novosadska biciklistička inicijativa.

Posebno ističu ulice Jovana Subotića, Kisačku, Šafarikovu, Bulevar Mihajla Pupina i Temerinsku koje nemaju, kako navode, ni metar biciklističke staze, a reč je o potezu koji spaja centar grada sa naseljima Podbara, Salajka te dalje sa Klisom. Međutim, pomenute ulice u užem centru grada nemaju ni metar biciklističke staze.

Ukoliko ulice u urbanim sredinama planiramo za motorni saobraćaj, izvesno je da će građani birati automobil kao prevozno sredstvo, a to znači i više saobraćajnih gužvi, duže vreme putovanja, veći stres i zagađenje što bi bilo umanjeno izgradnjom adekvatne i bezbedne biciklističke infrastrukture, davanjem prednosti biciklistima u odnosu na motorni saobraćaj, kao i favorizovanjem bicikla kao prevoznog sredstva, poručuju u organizatori u najavi događaja u petak.

U vožnji Kritične mase mogu da učestvuju svi građani i građanke na biciklu ili na drugom prevoznom sredstvu koje promoviše održivi saobraćaj.

Okupljanje i start je u 17 časova na Subinom platou u Limanskom parku, odakle će krenuti vožnja duž ulica Narodnog fronta, Ive Andrića, Cara Dušana, potom Hajduk Veljkovom i Bulevarom kralja Petra, Kisačkom i Temerinskom ulicu, Venizelosovom, Marka Miljanova, Beogradskim i Kejom žrtava Racije sa završetkom na platou kod spomenika Porodica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.