Sutra je Svetski dan obolelih od multiple skleroze

VIDEO K9: Povodom obeležavanja Svetskog dana obolelih od multiple skleroze, održana je sednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama. Na sednici je o problemima i životu obolelih od ove retke i neizlečive bolesti govorila predsedica Udruženja obolelih od multipla skleroze Borka Ilić.

0
1173

Poslednja sreda u mesecu maju na planetarnom nivou posvećena je obolelima od multiple skleroze. Ove godine centralna manifestacija za Južnobački okrug biće održana u Somboru.

U Vojvodini ima 13 udruženja i ukupno 280 članova, a samo u Novom Sadu ih je 230, od kojih je oko 70 obolelih potpuno nepokretno, dok se ostali služe raznim pomagalima za kretanje.

“U našem se udruženju održavaju druženja, predavanja, razni datumi se obeležavaju. Imamo svoje vozilo zahvaljujući gradu i oni nas finansiraju preko gradske Uprave za socijalnu zaštitu i daju nam sve mogućnosti da se ti ljudi prevezu i dovezu”, rekla je Ilić.

Lečenje ovih bolesnika je komplikovano, ali Ilićeva kaže da oboleli kao i njihove porodice i okolina moraju što pre da prihvate bolest i da se suoče s njom, jer tek tada mogu i da se bore.

“Budući da se taj dan obeležava od 2010. godine, svake poslednje srede u maju, danas i mi obeležavamo taj dan. Multipla skleroza spada u neizlečive retke bolesti i pretpostavlja se da u našoj zemlji oboleli od multipla skleroze ima između pet i sedam hiljada. Što se tiče u svetu obolelih je znatno više oko 2,5 miliona”, navela je Sonja Radaković iz Saveta za osobe sa posebnim potrebama.

Za ovu bolest ne postoji lek i nije pronađen uzrok bolesti. Grad pomaže sva udruženja i osobe sa invaliditetom putem konkursa i iz budžeta je u ove svrhe ove godine izdvojeno milion dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.