Sutra je Svetski dan bubrega

VIDEO K9: Sutra je Svetski dan bubrega, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Zdravlje bubrega svima i svuda“. Za dijalizne centre u Vojvodini ove godine obezbeđena su sredstva za kupovinu deset novih vozila za prevoz pacijenata.

0
346

Svetski dan bubrega, svakog drugog četvrtka u mesecu martu, obeležavaju zdravstvene ustanove kako bi skrenule pažnju na bubrežne bolesti od kojih pati 850 miliona ljudi, a više od četiri miliona umre od hroničnih ili akutnih bolesti bubrega.

Nažalost, kod više od polovine obolelih nije moguća transplatacija bubrega, a oni koji su na listi čekanja, godinama čekaju da dobiju novi organ, te im je zbog toga, bez dijalize, život ugrožen.

U našoj zemlji se od bubrežne bolesti dijalizom leči oko 6000 pacijenata u 55 dijaliznih centara. Među njima je oko 1500 Vojvođana, a dijalizni centri u našoj pokrajini smešteni su u Kliničkom centru Vojvodine, devet opštih bolnica i tri Doma zdravlja.

Većina njih radi u dve ili tri smene, a problem su i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu koja je potrebno češće menjati, jer godišnje prelaze i više od tri miliona kilometara.

Iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno je 38 miliona dinara za kupovinu 10 novih vozila. Ona će ove godine biti raspoređena na osnovu prioritetnih potreba u domove zdravlja u Kovinu, Apatinu, Žablju, Baču, Kuli, Novom Bečeju, Beloj Crkvi, Novom Kneževcu, Senti i Opštu bolnicu Kikinda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.