Sutra isplata 60 odsto minimalca

VIDEO K9: Država sutra isplaćuje 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je o paketu mera donetih kako bi bile ublažene posledice ekonomske krize izazvane kovid epidemijom.

9

Pomoć države u visini 60% minimalca biće isplaćena za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih, a za tu svrhu iz budžeta je opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

Jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera je ta što je drugi paket usmeren i na 13.550 privrednih subjekata koji su osnovani nakon 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine. Njima će novac na račune leći u septembru i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Potrebno je da nove firme do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

Druga uplata za sve ostale koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, a za jedan mesec biće odloženi porezi i doprinosi na zarade.

Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da “onaj koji je ostvario pravo a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra”.

Poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, odnosno najkasnije do kraja godine.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, istakao je ministar, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.