“Suptilne” poruke Zapada

VIDEO K9: Presuda Oliveru Ivanoviću, a možda i tragedija u Libiji, moguće su poruke Srbiji nakon borbe da Kosovo ne bude primljeno u UNESKO, rekao je Marjan Rističević, poslanik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u emisiji Nema bez veze. On je naveo da bi Srbija uradila i više po pitanju Kosova da svojevremeno, Rezolucijom Ujedinjenih nacija, nadležnosti koje je imao UMNIK nisu prenete na EULEKS, čime je eliminisano pravo veta Kine i Rusije.

433

Presudu Oliveru Ivanoviću, a možda i bombardovanje u Libiji u kojem su stradali državljni Srbije, Rističević je shvatio kao svojevrsnu poruku od strane onih koji su želeli da Kosovo vide u UNESKO-u.

“Čak i ovo bombardovanje, nisam baš siguran da oni nisu znali ko je tamo. Ja se bojim, a to je moguće, da je  je to neka vrsta poruke. Jer, mi nismo dozvolili da Kosovo bude primljeno u UNESCO, nismo dozvolili da budemo proglašeni genocidnim narodom u Srebrenici. Dakle, iskoristili smo kakvu – takvu političku moć koju smo imali, kakav – takav ugled i spasili da ne budemo proglašeni genocidnim narodom”, rekao je Rističević.

Srbija bi danas mogla da uradi i više da nadležnosti koje je imao UMNIK Rezolucijom UN nisu prenete na EULEKS, dodao je Rističević, dodajući je za taj potez kriv tadašnji državni vrh Srbije.

“Ko zna koliko bi uradili da Boris Tadić nije sam svojevremeno predložio Rezoluciju Ujedinjenim nacijama da nadležnosti koje su UN imale na Kosovu, UMNIK, budu prenete na EULEKS, a time je eliminisano pravo veta Kini i Rusiji”, naveo jeRističević.

Ovakve poruke stižu, rekao je Rističević, upravo zbog delimičnog vraćanja suvereniteta i zbog toga što u Srbiji više ne vlada situacija apsolutne poslušnosti po pitanju Kosova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.