Suočavanje sa karcinomom

VIDEO K9: U mesecu borbe protiv raka, o svojim iskustvima u borbi sa ovom bolešću govorila je sugrađanka Mira Mirković u emisiji Otvoreni ekran. Najteži deo za nju je bio suočavanje sa karcinomom.

0
393

Preventivni pregledi i rano otkrivanje od ključne su važnosti za lečenje karcinoma dojke, rekla je Mirković, koja je sasvim slučajno otkrila da ima promene 2016. godine.

Ona je, priznaje, u prvi mah odlučila da ih zanemari i odbila da se suoči sa bolešću.

“Do kraja 2016. to su već bile promene od zrna pirinča do nekih centimetar-dva. Nisam ni tada išla doktoru, proći, će… Međutim, već u februaru 2017. to više nije moglo da se sakriva i onda sam odlučila da odem i da i ja, kao, nešto uradim”, rekla je Mirković.

Ovo odlaganje pokazalo se kao velika greška, navela je Mirković. Karcinom u metastazi, koji je počeo da se širi prema žlezdama, dijanostifikovan je već na prvom pregledu, kada je krenula i borba ove žene sa bolešću sa kojom se i danas nosi.

“Ja sada mogu i govorim svima, evo godinu dana, nemojte biti kao ja. Nemojte gledati sve oko sebe i drugima biti pametni, savetovati ih i pametovati. Gledajte prvo sebe. Jer kad čovek sebe ne gleda, padne i razboli se, ne treba više nikome da deli savete, niti bilo šta kome da kaže”, navela je ona.

Strah, kako kaže, nije osećala ni tada, a ni danas, šest meseci nakon operacije, kada je još uvek u procesu lečenja.

“Izvađen je tumor, izvađene su žlezde i to nije završeno lečenje i ja nemam procenat izlečenja, kod mene se gleda procenat smrtnosti. S obzirom na moje rezultate kakvi su, tu nema nekih šansi da, prvo neće mi uskoro krenuti metastaze, a drugo da se on neće vratiti”, kazala je Mirković.

Njeno iskustvo opomena je drugima, jer ova bolest ne bira svoje žrtve ni prema godinama, niti prema obrazovanju, zaključila je Mirković. Ona je preporučila svim ženama redovne samopreglede i hitan odlazak lekaru ukoliko uoče bilo kakvu promenu, ma kako naivno ona izgledala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.