Sumnja na svinjsku kugu u Srbiji. BiH i Makedonija privremeno zabranile uvoz svinja

VIDEO K9: Srbija je prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja sa sedištem u Parizu.

0
92

Prema izveštaju Ministarstva poljoprivrede koji citira Svetska organizacija za zdravlje životinja, od 4 slučaja za koje se sumnja da je reč o svinjskoj kugi u našoj zemlji, tri su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu.

U izveštaju je precizirano da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano. Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljude i oni ne mogu da obole.

Naša obaveza, kako je saopšteno, bila je da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavestimo o dešavanjima na nekoliko farmi, to jest o sumnji da je reč o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju.

I na sajtu OIE jasno je rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrđena”, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede za portal Agrosmart. Takođe je saopšteno i da će odmah biti objavljeni rezultati iz laboratorije u Madridu koja je refrentna za EU u toj oblasti.

Kancelarija za veterinarstvo BiH, kao i Agencija za hranu i veterinarstvo u Severnoj Makedoniji, usvojili su Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.