“Šumanović” Igoru Antiću

VIDEO K9: Nagrada za likovnu umetnost "Sava Šumanović" ove godine pripala je novosadskom multimedijalnom umetniku Igoru Antiću, odlučio je jednoglasno žiri te prestižne nagrade.

0
398

Neposredan povod za dodelu nagrade, kako je rečeno, predstavlja samostalna izložba Igora Antića, “Ugaone garniture”, priređena pre godinu dana u Beogradu.

Stručni žiri koji je odlučivao o dodeli ove prestižne nagrade činili su dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Vesna Latinović, direktorka Galerije Bel art i Sava Stepanov, likovni kritičar.

“U toj postavci umetnik je, na sebi svojstven način, razmatrao i filozofirao ulogu umetnosti u društvenoj zajednici u digotrajnoj i kriznoj tranziciji, koja zanemaruje intelektualna, duhovna, estetska i etička načela. Umetnikova reakcija je izrazito ironična i proističe iz svesti o ugroženosti identiteta i digniteta društva u kome živimo, društva koje nije spremno da izbegne kapitalističku “upotrbu čoveka” i idolatriju profita, drutva koje je nemoćno da se izbavi iz delovanja velikih korporacijskih sistema”, rekao je Stepanov.

Laureat se, kako je istaknuto, u svojoj umetničkoj praksi ne bavi političkim aktivizmom, već nastoji da kao samosvesni i angažovani umetnik istražuje karakteristike dekadentnog sveta u kome živimo.

“Važno je da je umetnik svestan sopstvenih postignuća i tragova za sobom koje ostavlja kao zaostavštinu za budućnost. Ali je jednako važno da sredine u kojoj žive i stvaraju primećuje i vrednuje njihova ostvarenja”, navela je Latinović.

Igor Antić, Novosađanin koji je u rodnom gradu završio škole i Akademiju umetnosti, poslednje dve i po decenije živi, radi i stvara u Parizu i širom sveta. Dosadašnja priznanja i nagrade veličaju njegov umetnički rad, a ova, Šumanovićeva, koju je dobio u rodnom gradu, za njega ima poseban značaj.

“Kad stigne nagrada, neka, a naročito veoma značajna kao što je ova Sava Šumanović, čovek se uvek zapita da li ju je zaslužio jer smo mi uvek okrenuti našem radu, gledamo stvari koje nas očekuju, potpuno smo kao u nekom transu. I onda, prosto vas ta informacija prene i pita vas da li je to zaista toliko značajno to što ja radim”, rekao je dobitnik nagrade.

Počastvovan je, kako je rekao, što je u društvu 20 priznatih umetnika koji su nagrađeni ovom prestižnim likovnim priznanjem u Novom Sadu, među svojim prijateljima, saborcima i saradnicima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.