Sukob aktivista i policije na Šodrošu

VIDEO K9: Nekoliko aktivista privedeno je danas nakon sukoba sa policijom na Šodrošu zbog početka pripremnih radova na izgradnji četvrtog mosta na Dunavu u Novom Sadu.

0
42

Aktivisti koji već četiri meseca borave u “Survajver kampu” na Šodrošu rešeni da spreče početak izgradnje novog mosta na Dunavu započeli su jutros oko 6 časova protest nakon dolaska dvadesetak radnika kineske firme CRBC sprečavajući ih da rade.

Radnici su počeli da ograđuju teren koji je navodno trebao da se razminira, a aktivisti su postavili živi zid na ograđenom mestu.

Prva patrola policije je, prema pisanju lokalnih portala, stigla na poziv građana koji kampuju na Šodrošu koji su ih zvali zbog dolaska radnika i radova koji “nisu propisno obeleženi”. Oko 9,30h pristigla je policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Kineski radnici započeli su sa postavljanjem ograde, a policija je upozorila građane da će upotrebiti silu ukoliko budu ometali radove.

Nakon toga je došlo do nemira i sukoba sa policijom tokom kojih je privedeno desetak aktivista.

Radnici kineske kompanije napustili su popodne Šodroš nakon što su u potpunosti ogradili planirani prostor, kordon policije ostao je na terenu, kao i nekoliko desetina građana i opozicioni poslanici među kojima su Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović, Biljana Stojković i Danijela Nestorović.

Deo građana povukao se u kamp.

Aktivisti su ranije u više navrata isticali da se ne protive izgradnji mosta već njegovoj lokaciji, da nije urađena strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture kao i da Bernska konvencija čeka dopunsku dokumentaciju po njihovoj prijavi u vezi sa ugrožavanjem Dunavca i Šodroša potencijalnom izgradnjom.

Kamperi “Šodroš Survivor kampa” i juče su na nekoliko sati blokirali put ka Ribarcu zbog najave dolaska radnika “Milenijum tima” u pratnji policije, do čega, međutim, juče nije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević oglasio se povodom napada na novinarku i urednicu Novosadske televizije Emiliju Marić porukom poručuje da se jutros na Šodrošu dogodilo, kako je naveo, krajnje nedopustivo i necivilizovano nasilje i napad na slobodu javne reči te da su lažni ekolozi pokazali svoje pravo lice i potvrdili da su stvarni nasilnici koji prete i fizički napadaju novinarke na radnom zadatku.

On je apelovao na nadležni državne organe da što pre otkriju i procesuiraju vinovnike ovakvih, prema njegovim rečima, primitivnih i nasilnih napada na novinare, da novinare koji časno rade svoj posao zaštite od kako verbalnih, tako i fizičkih napada.

Dodao je i da neće proći više nijedan pokušaj miniranja demokratskih principa i vrednosti, kao i da u Srbiji “postoje kazne za sve one koji svoje lične frustracije iskaljuju na novinarima”.

U međuvremenu su radnici kineske kompanije CRBC počeli sa postavljanjem ograde i na Kameničkoj adi, gde je prisutna i policija, a aktivisti pokušavaju da ih spreče u daljim radovima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.