Sufinansiranje veštačke oplodnje

VIDEO K9: Sedamdeset sedam parova sa teritorije cele Vojvodine potpisalo je danas ugovore o sufinansiranju biomedicinski potpomognute oplodnje, koje pokriva Pokrajinska vlada.

0
429

Nakon formiranja Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, usled formalno-pravnih usaglašavanja krajem 2016. godine nisu dodeljivana sredstva parovima.

U decembru 2016. godine, nakon usvajanja izmena Odluke o sufinasiranju troškova ovog programa, stekli su se uslovi za rešavanje prispelih zahteva.

“Prilagođavanje akata novom sekretarijatu tražilo je zaista vreme. Nova Pokrajinska vlada nije imala dilemu, htela je da nastavi mere koje doprinose podsticaju rađanja. Podršku meri i šansu dali su pre svega predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednik Đorđe Milićević. U dogovoru s njima, ove godine je planirano 160 parova”, rekao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku.

Mitar Palikuća, osvajač prve medalje za Srbiju na Paraolimpijskim igrama 2016. je, uz pomoć ove mere Pokrajinske vlade, sa svojom suprugom Milicom dobio troje dece.

“Kao što i znate, u današnje vreme veoma je stresan život, što dosta utiče na dobijanje potomstva, tako da su ove akcije veoma dobrodošle. Naravno i zbog te finansijske situacije i da olakšaju taj put i naravno ostvarenje sna i, opet da kažem, da bi se dobilo potomstvo. Nisu u pitanju ni godine, tako da moja preporuka svim parovima, bilo mladim ili starim, je da nikad nije kasno i da je sve ostvarivo”, naveo je Palikuća.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević poručio je da će ova mera biti podržana i u vremenu koje dolazi i poželeo sreću parovima koji će imati šansu da dobiju dete biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

“I u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji, stopa nataliteta je, nažalost, niža od stope mortaliteta. To je možda najnegativniji trend savremenog doba, koji nam, ako se ne zaustavi, preti biološkim nestajanjem. Zato je finansijska podrška biomedicinski potpomognutoj oplodnji važna mera pronatalitetne politike sa čijom primenom će Pokrajinska vlada nastaviti i u vremenu koje dolazi”, istakao je Milićević.

Pored ovoga, Pokrajinska vlada sprovodi još dve mere za podršku porodica. To su novčana naknada od 12.000 dinara za treće dete u Vojvodini i projekat sufinansiranja kupovine kuće na selu za mlade bračne parove, dodao je Vuletić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.