Sudski tumači za gluva lica i u Novom Sadu

VIDEO K9: Prvi put posle skoro jedne decenije, Ministarstvo pravde postavilo je 17 stalnih sudskih tumača znakovnog jezika za gluve osobe. Ova mogućnost dostupna je i Novosađanima sa oštećenim sluhom, kažu u Osnovnom sudu.

0
412

Do sada su u elektronskoj evidenciji bila registrovana samo tri tumača za lica sa oštećenim sluhom, a oglas za postavljenje stalnih sudskih tumača za znakovni jezik obnovljen je polovinom novembra 2016. godine.

Nakon polaganja zakletve ministarstvo će postavljene tumače uneti u Elektronsku evidenciju stalnih sudskih prevodilaca i tumača, koja je javno dostupna i nalazi se na internet prezentaciji ministarstva.

“U Osnovnom sudu u Novom Sadu, što se tiče postupaka u kojima je postojala potreba za angažovanjem ovih veštaka, a za opet potrebe lica sa da kažem ovim nedostacima vrlo su mali. Mali je broj slučajeva gde je bila potreba za njihovim angažovanjem, a u svakom slučaju ukoliko se ta potreba ukazala, odnosno ukoliko se ukaže, znači troškove njihovog angažovanja idu svakako na teret budžetskih sredstava”, rekla je Milica Krivokapić iz Osnovnog suda u Novom Sadu.

Procedura postavljenja, razrešenja i vođenja registra sudskih tumača, u nadležnosti je Pokrajinskog sekretarijata za propise i upravu.

“Uopšte raspisivanje, odnosno iniciranje postupka oglašavanja potrebe za postavljanjem ovih tumača u stvari rade predsednici Viših sudova sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine. Znači cenivši potrebe za njihovim postavljenjem oni iniciraju postupak oglašavanja, a potom sam Pokrajinski sekretarijat po proceduri koja je regulisana podzakonskim aktima vrši njihovo postavljenje, eventualno odlučuje o njihovom razrešenju i vodi registar stalnih sudskih tumača za znakove slepih, gluvih i nemih lica, a za područje viših sudova koje se nalazi na teritoriji autonomne pokrajine Vojvodine”, navela je Krivokapić.

Osim što predstavlja pravo dato licima sa oštećenim sluhom, angažovanje tumača predstavlja i konkretizaciju osnovnih ustavnih načela u oblasti osnovnih ljudskih prava, pre svega zabrane diskriminacije i omogućavanje ravnopravnosti osoba sa invaliditetom i ostalih građana, rekla je Krivokapić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.