Sudovi u korist ratnih veterana

VIDEO K9: Borba ratnih veterana za isplatu ratnih dnevnica koje im zakonom pripadaju je pri kraju, rekao je u emisiji Otvoreni ekran, Željko Vukelić, Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i predsednik Saveza ratnih veterana Srbije. Sudovi širom Srbije donose presude u korist ratnih veterana, po osnovu Zakona o diskriminaciji, a država je, po Vukelićevim rečima, mogla da prođe mnogo jeftinije da je prihvatila vasudsko poravnanje.

0
6628

Oko 50 hiljada ratnih veterana koji su tužili Ministarstvo odbrane mogu se nadati da će u dogledno vreme biti isplaćene ratne dnevnice koje im zakonom pripadaju, a za koje su morali godinama da se bore pred domaćim i stranim sudovima.

“Taj posao je skoro završen. Zašto kažem skoro? Zato što je u celoj Srbiji, u 24 viša suda su donešene na nekoliko desetina pozitivnih presuda da su ratni veterani diskriminisani i imamo 4 presude u Apelacionom sudu, znači, gde su potvrđene te prvostepene presude da su ratni veterani diskriminisani i da imaju pravo na tu naknadu”, rekao je Vukelić.

U prvoj fazi celog postupka veterani su hteli da se utvrdi da je došlo do diskriminacije ratnih veterana u odnosu na one iz Topličkog okruga koji su ranije, opet nakon sudskih postupaka, od države dobili te dnevnice.

“Odmah posle toga svi ostali ratni veterani su zatražili isto, međutim, država nije htela da otome, hajde da kažem, vodi računa i pokrenute su tužbe pred domaćim sudovima, koji su odbijali te zahteve. Došlo se do Strazbura, gde je donešena prvostepena presuda da su ratni veterani u pravu i da država treba da im isplati dnevnice. Na tu presudu država je uzvratila da je u međuvremenu donešen Zakon o diskriminaciji i da su se veterani moglo obratiti i po tom osnovu i da je postojala mogućnost da se sve reši pred domaćim sudovima”, naveo je Vukelić.

Presuda u Strazburu je nakon toga poništena i upućen je zastupnik ratnih veterana da se obrati državi Srbiji, što je on i učinio. Rezultat toga je da domaći sudovi sada donose presude u korist ratnih veterana po osnovu diskriminacije u odnosu na one iz Topličkog okruga, a po istom osnovu država treba da im isplati i ratne dnevnice.

“Znači, to je 3.500 dinara po danu. Nažalost, ratnim veteranima koji dobiju presudu da su diskriminisani, pripada i naknada za diskriminaciju koja je između 50 i 200 hiljada dinara, što je minus za državu koja gubi još veće pare. Mogla je da napravi vansudsko poravnanje i da bilo kako obešteti te ljude, ali još uvek nema volje i želje po tom pitanju”, kazao je Vukelić.

Prema rečima Srđana Aleksića, pravnog zastupnika veterana, pre desetak dana došla je i presuda Vrhovnog kasacionog suda, gde je utvrđena diskriminacija jednom borcu iz Beograda i isplaćena nematerijalna šteta od 120.000 dinara, čime je, kako je rekao, pitanje diskriminacije rešeno, te da će svi borci koji su bili mobilisani 1999. godine imati pravo da, po tom osnovu tuže i dobiju presudu, a potom da traže i isplati materijalne i nematerijalne štete.

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije zatražilo je od Ministarstva odbrane i da sačini registar ratnih veterana, jer njihov zvaničan, tačan, broj još uvek nije poznat. Prema podacima ovog udruženja, u Vojvodini i Srbiji je oko 300 hiljada ratnih veterana učestvovalo u sukobima od 1990. do 1996. godine, a oko 210 hiljada u odbrani od NATO agresije.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.