Sudovi sude, izvršitelji naplaćuju

VIDEO K9: Uloga javnih izvršitelja u našem pravosudnom sistemu svodi se na poboljšanje uslova za poslovanje i naplatu potraživanja, a nagativna slika koja se o njima stvara u javnosti posledica je nerazumevnja poente izvršnog postupka, smatraju u Komori javnih izvršetelja.

0
1173

Negativna slika koja pokušava da se stvori o javnim izvršiteljima najčešće je rezultat nerazumevanja poente izvršnog postupka, kažu u Komori javnih izvršitelja, jer kada dođe do same realizacije sudske odluke na osnovu kojih su građani dužni da plate ili predaju neku imovinu, veoma se teško mire sa tim poslednjim činom.

“I onda je nekako možda, kako da kažem, logično da pokušavaju na sve moguće načine da skrenu pažnju na sebe i na nepravdu koju oni u svojim očima vide. Ali moram da podvučem, pre nego što javni izvršitelji uopšte krenu sa postupkom sprovođenja izvršenja, o toj obavezi je već odlučio sud. I isti ti ljudi koji su u nekom parničnom postupku bili tužioci ili tuženi, su u tom postupku izgubili to neko svoje pravo”, rekla je Tamara Gucunja, javna izvršiteljka i član Izvšnog odbora Komore javnih izvršitelja.

U našem gradu trenutno radi 19 izvršitelja, a u organizacionoj jedinici Apelacionog suda Novog Sada 61. Oni prilikom realizacije sudskih odluka, prema njenim rečima, nemaju nikakvu mogućnost da se u njih upuštaju.

Sudovi, kako je rekla, treba da sude, a kako bi se oni rasteretili, naplatu potraživanja trebalo je preneti na druge profesionalce kako bi presude bile konačno i realizovane, što je bio i osnovni razlog uvođenja javnih izvršitelja.

“Do pojave javnih izvršitelja, odnosno njihovog uvođenja u pravosudni sistem Republike Srbije došlo se iz razloga što je to, negde, bio, a i sada je ternd u okruženju, a sa druge strane, to i jeste jedan od uslova pridruživanja Evropskoj uniji”, navela je Gucunja.

Sam postupak u predmetima koji se sprovode po pravosnažnim sudskim odlukama jasno je definisan.

“Poverilac se pre svega obraća nadležnom sudu, dostavlja izvršnu ispravu, odnosno presudu, ili verodostojnu ispravu to je račun, faktura ili neki drugi akt na osnovu koga se pokreće takav postupak i u tom predlogu poverilac mora da naznači javnog izvršitelja koji će postupati u tom predmetu”, pojasnila je ona.

Javni izvršitelj, naglasila je Gucunja, obavezan je da postupi prema sudskom rešenju o izvršenju, a način na koji će odluka biti sprovedena je isključivo na strani poverioca koji već u predlogu izvršenja ukazuje izvršitelju na kojoj imovini dužnika želi da to izvršenje i sprovede.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.