“Sudićemo se do Strazbura” – poručili sa Tribine opljačkanih penzionera

VIDEO K9: Odbijanje države da vrati umanjene delove penzija i ukidanje redovnog usklađivanja penzija, glavne su teme niza tribina koje Udruženje sindikata penzionera Srbije ove jeseni organizuje u gradovim širom zemlje. Penzioneri od tužbi za vraćanje, kako kažu opljačkanih delova penzija neće odustati, makar se obraćali i sudu u Strazburu, rečeno je na skupu održanom danas u Novom Sadu.

660

Na Tribini “Opljačkanih penzionera i budućih penzinera” navedeno je da su od 2014. godine na ovamo svi penzioneri u Srbiji oštećeni, a da su nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO najviše oštećeni, kako kažu, penzioneri koji primaju penzije u iznosu do 20.000 dinara.

“Mi iako smo došli do prvog uspeha, a to je vraćanje penzija, u situaciju da nam se više ne otimaju, a sada imamo situaciju da se izborimo do kraja za ono što nam je oteto. Oteto nam je od 1.500 evra do 8.000 evra svakom pojedincu bez kamate”, rekao je Mihajlo Radović ispred Udruženja sindikata penzionera Srbije.

Radović tvrdi da penzije još od 2014. godine, protivno, kako je rekao, tada važećem Zakonu o PIO, nisu usklađivane dva puta godišnje sa inflacijom i troškovima života, a sada usvojenim izmenama Zakona o PIO, formula za usklađivanje penzija je, kako je naveo, i zvanično ukinuta, jer umesto da se penzije usklađuju prema zakonu, vlada Srbije, prema sopstvenom nahođenju, kako je rekao, isplaćuje uvećanje.

Prema njegovim rečima podneto je preko 40 hiljada tužbi, po kojima bi, prema njihovim procenama, država trebala da plati oko milijardu i 250 miliona dinara.

“Oni ne smeju da uđu u meritum. Ne mogu da donesu rešenje koje je protiv nas. Ali nama nije bitno kakvo će rešenje doneti. To nam je samo korak ka Strazburu i mi sigurno ne odustajemo od Strazbura”, naveo je Radović.

Korisnici penzija će, neposredno ili preko svojih sindikata, nastaviti započeti put zaštite svojih prava, a ako ih ne ostvare pred domaćim sudovima, istakao je Radović, zatražiće pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

“Četiri godine su penzioneri bili izloženi otimanju onoga što je njihova imovina, a imovina je ono što je zajemčeno. Oni su u tom zakonu članu 4 napisali da je ta isplata konačna, dakle oni ne misle da to vrate, dok penzioneri smatraju da mora da se vrati”, kazao je prof. dr Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda i univerzitetski profesor u penziji.

Udruženje sindikata penzionera Srbije podnelo je do sada dve inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom načinu uređivanja isplate penzija na osnovu koga je nekim penzionerima od penzije oduzet deo.

Druga inicijativa Ustavnom sudu podneta je zato što u prethodnom postupku donošenja rešenja 2015. godine, Ustavni sud nije ni razmatrao inicijativu već ju je odbacio, uz obrazloženje da država nema para i da ne može drugačije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.