Sud odlučio da CK13 treba da se iseli iz Crne kuće, sledi žalba na presudu

Osnovni sud u Novom Sadu usvojio je tužbeni zahtev udruženja Kuda.org kojim se obavezuje Omladinski centar CK13 da se iseli iz Crne kuće i nadoknadi troškove sudskog postupka.

0
122

Kako saopštavaju iz CK13, oni će se na ovu presudu žaliti, čime se odlaže izvršenje do odluke Višeg suda, piše portal 021.rs.

Podsećaju da je Kuda.org u maju 2020. godine raskinula Ugovor o korišćenju prostora sa Omladinskim centrom CK13 i postavila ultimatume za njegovo obnavljanje koji su odbijeni. 

Nakon toga, Kuda.org je najpre pokrenula tužbu protiv nemačke fondacije “Schüler Helfen Leben” (SHL) koja je finansirala kupovinu kuće, a kojoj, 15 godina kasnije, Kuda.org negira hipotekarno pravo koje služi kao garancija da kuća neće biti prodata, odnosno da joj neće biti promenjena namena.

U oktobru 2020. godine Kuda.org je pokrenula tužbu za iseljenje protiv udruženja Omladinski centar CK13.

“Tokom ovog političkog sukoba, kao i kroz ceo sudski proces, borimo se protiv prava privatne svojine i logike privatnog gazdinstva u civilnom društvu. U postupku smo nastojali da ukažemo na nedostatak aktivne legitimacije koju Kuda.org ne može imati upravo na temelju Ugovora koji su prilikom osnivanja Centra potpisali sa fondacijom SHL, a koji Kuda.org takođe pokušava da poništi, u odvojenom sudskom postupku”, objašnjavaju iz CK13.

Tokom trajanja procesa je, kako tvrde iz CK13, organizacija Kuda.org, “krivotvorila članstvo i falsifikovala odluke upravljačkih organa”.

“Zbog svojih postupaka ‘Kuda.org’ je izgubila sav legitimitet kod fondacije SHL, kao i na aktivističkoj i kulturnoj sceni Novog Sada, ali i kod svih aktera koji Crnu kuću posmatraju kao mesto javnog značaja”, ističu.

Zamršeni vlasnički odnosi i sukobi oko budućnosti Crne kuće

Još 2006. godine Fondaciji SHL rečeno je da ne može postati pravni vlasnik kuće. Stoga je pronađen poseban aranžman: SHL je kreditirao Kuda.org sa 165.000 evra kako bi kupio kuću koja je danas poznata kao Crna kuća. Kreditiranje je službeno upisano kao hipoteka u katastarski registar Grada Novog Sada.

Komplikovana situacija u kojoj se nalazi jedno od najvažnijih mesta alternativne kulture u Novom Sadu u javnost je dospela 2020. godine kada je Udruženje Omladinski centar CK13 obavestilo medije da je Kuda.org, koji je formalni vlasnik kuće, zatražio da se iseli iz objekta Crne kuće. 

SHL je, kada je 2020. godine pokrenuto pitanje vlasništva, tvrdio da podnošenjem tužbe Kuda.org proglasilo kreditiranje ništavim – po osnovu pravnih tehnikalija protivno važećem ugovoru o saradnji i ugovoru o kreditiranju. Fondacija je takođe ocenila da su ovakve radnje kršenje poverenja koje bacaju negativno svetlo na sliku civilnog društva u Srbiji.

Spor od starta prati i priča o mogućoj prodaji ili rušenju kuće kako bi se izgradila višespratnica na parceli u Ulici Vojvode Bojovića, jer je parcela do nje već u vlasništvu “Ipon-gradnje”.

Zoran Pantelić iz Udruženja Kuda.org tada je rekao za 021.rs da oni žele da odbrane resurs Crne kuće za dobrobit lokalne scene. On je porekao tvrdnje CK13 da je namera Udruženja da prodaju Crnu kuću.

Crna kuća postoji duže od 15 godina i tokom postojanja bila je jedan od najvažnijih i malobrojnih centara alternativne scene u glavnom gradu Vojvodine. Kao takva, bila je dom mnogim umetnicima, organizacijama i udruženjima. 

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.