Subvencije za zapošljavanje majstora

VIDEO K9: Kako bi zadržali radnike građevinske struke deficitarnih zanimanja, Sindikat građevinarstva Vojvodine pokrenuo je inicijativu za davanje subvencija poslodavcima koji ih zapošljavaju.

0
35

Građevinarstvo i industrija građevinskog materijala je vodeća grane privrede koja u Srbiji učestvuje sa 20% u BDP-u i ima više od 120.000 zaposlenih, kažu u Sindikatu građevinarstva Vojvodine i Novog Sada, koji pozdravlja brojne planove za izgradnju predviđene u narednih 10 godina.

Pitanje je, međutim, ko će graditi na našim gradilištima tokom naredne decenije.

Pitanje je i kako će se isplaćivati porezi, doprinosi ili penzije, kazao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine, i dodao da je Nemačka, kojoj je godišnje potrebno oko 450.000 radnika, širom otvorila vrata za naše građevince, kako ne bi došli u problem sa punjenjem svojih fondova. Slična situacija, naglasio je Modić, može zadesiti i Srbiju usled nedostatka radno sposobnog stanovništva.

U pokrajinskom sekretarijatu, kaže Modić, naišli su na razumevanje za ovu inicijativu i prihvatili da u budžet za narednu godinu uđe stavka kojom će biti subvencionisani poslodavci koji za stalno zaposle domaće radnike koji su deficitarni.

Osim ovog, sindikat ima i niz drugih predloga za to kako zadržati radnike u zemlji za koje se nadaju da će naići na razumevanje kako gradskih i pokrajinskih, tako i kod republičkih vlasti, rekao je Modić i dodao da se nada da će nova Vlada Srbije učiniti više napora da zadrže radnike na našim gradilištima i stvaranju uslova za povratak onima koji rade u inostranstvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.