Subvencije za nauku i privredu

VIDEO K9: Nauka nije sama sebi svrha, već je cilj da bude primenjena u nekoj od oblasti - poput zdravstva, obrazovanja, privrede. Međutim, da bi nauka radila u interesu neke od specifičkih oblasti, potrebna su dodatna ulganja za istraživanja i razvoj. Tim povodom danas su na okruglom stolu pod nazivom "Značaj povezivanja nauke i privrede" najavljeni novi konkursi AP Vojvodine koji će subvencionisati povezivanje privrede sa naučno-istraživačkim institutima i fakultetima.

0
310

Ulaganja u nauku treba da doprinesu dobrobiti društva, ali i razvoju privrednog ambijenta, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević.

Pored toga što smatra da bi izdvajanja za nauku mogla biti i veća nego do sada, sekratar je istakao i da je važno da se uzme u obzir struktura ulaganja.

“Govorim samo o sredstvima koja se izdvajaju za nauku, ona mogu biti viša i da pređu tu granicu od 1 posto, sada su, naime, od 0,30 do 0,46 posto, a moderni svet izdvaja više od 4 posto, govorimo o bruto društvenom proizvodu. Naravno da je važno da vidimo kakva je struktura tog ulaganja, u modernom svetu od 30 do čak 60 posto su sredstva iz privrede. Kod nas su, pre svega, sredstva iz budžeta, dakle, oko 96 posto su to budžetska sredstva”, naveo je dr Milošević.

Prema njegovim rečima, od 2006. godine, Sekretarijat je negovao jedan pristup podsticaja preduzetništva tako što je kroz pogone novih tehnologija pokušao da doprinese toj snažnijoj vezi nauke i privrede.

“Odavno se nije radilo na novim tehnologijama, često se nije radilo ni na novim pogonima, gde smo zabeležili pad zaposlenih. Odlukom Pokrajinske vlade taj projekat je ugašen 2016. godine. Ove godine izdvojili smo 35 miliona za podsticaj od 30 do 50 posto, to je ukupan iznos sredstava koja se usmeravaju ka nauci, od 70 do 105 miliona, ali ovoga puta to su realni ugovori između privrede i naučno-istraživačkih institucija”, istakao je dr Milošević.

Konkurs će, kako je rekao, biti objavljen u narednih 10 dana i biće aktuelan čitave godine. Cilj Sekretarijata jeste da ohrabri privredu i naučnoistraživačke institucije da inovacije, naučne, tehničke i tehnološke, što pre zažive u privrednom životu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.