Subvencije, u čiju korist?

VIDEO K9: Govoreći o subvencijama koje se češće daju stranim privrednicima u odnosu na domaće, privrednik Srba Vasiljević je rekao da to stvara neravnopravne uslove na tržištu jer subvencionisani subjekt u startu ima bolju poziciju.

0
57

Koliko su budžet republike Srbije koštale subvencije stranim investitorima i kolika je bila stvarna dobit od tih subvencija nikada nije precizno potvrđeno. Analatičari tvrde da su od početka glavni motivi za dodelu subvencija bili političke, a ne ekonomske prirode. Koliko su zbog ovakvih odluka Vlade oštećeni domaći privrednici, a koliko građani Srbije, upitali smo privrednika Srbu Vasiljevića.

“Pa, vidite, subvencija to je izum Mlađana Dinkića još dok je bila ona vlast posle 2000. te godine. On je taj model subvencionisanja stranih investitora uveo preko one agencije Sjepa. Dok je on bio ministar finansija, a ta je inače agencija trebalo da bude u Ministarstvu privrede, ta agencija je bila u okviru njegovog ministarstva finansija, kad je prešao da bude ministar građevine, on je opet tu agenciju prebacio kod sebe. O čemu se radi? Država Srbija svake godine oko 300 i nešto miliona evra subvencioniše uglavnom strane investitore, vrlo malo domaćih, i neke privilegovane isto tako domaće subvencioniše, ali su to uglavnom strani investitori. Sad zamislite, evo samo da uzmemo ovu vlast, mada je to radila i prethodna, ne trebamo njima samo pripisivati… Zamislite sad evo ovih 8 godina znači oko 2 i po milijarde evra je dato za subvencije. Zamislite tih 2 i po milijarde evra da smo uložili eto u poljoprivredu, da smo uloćili u navodnjavanje. Prvo da podignemo tu poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju zdrave hrane koja sve više ima cenu na tržištu, posebno ovom zapadnom, i da smo uradili nešto eto da rešavamo deo ovih velikih sistema navodnjavanja, odvodnjavanja, zaštite od poplava, kolika bi tu bila ušteda, koliko bismo zaštitili pre svega konkurentnost domaće privrede”, rekao je Srba Vasiljević, privrednik.

Nekadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić govorio je da jedan evro podsticaja države stranim investitorima donosi osam evra prihoda u budžet.

Tvrdili su ovo tada i u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza koja je i subvencionisala nova radna mesta, i za svakog novozaposlenog iz budžeta davala od 2.000 do 10.000 evra.

Ovaj koncept koji je patentirao pomenuti ministar postoji i danas, više od jedne decenije od nastanka i pokazao se kao omiljen među stranim kompanijama koje dolaze u Srbiju.

Jedan od domaćih privrednika Srba Vasiljević, ukazao je na deo problema vezanih za ovakav način subvencionisanja, objašnjavajući da time država ugrožava domaće proizvođače.

On je dodao da ukoliko na tržištu imamo dva subjekta od kojih jedan dobija pomoć države, a drugi mora sve troškove da pokrije iz svojih izvora, prvi će svakako biti konkurentniji i pobediti u tržišnoj utakmici.

Takođe, Vasiljević je rekao da bi bilo mnogo bolje da je država novac koji daje stranim investitorima uložila u razvoj domaće poljoprivrede, jer bi to dalo značajne rezultate za privredu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.