Stupila na snagu zabrana noćnog ribolova

VIDEO K9: Zimskim računanjem vremena nastupila je i zabrana noćnog ribolova na našim vodama, podsećaju u Ribolovačkom savezu Vojvodine. Zaposlenim sugrađanima koji se bave rekreativnim ribolovom, do proleća preostaju vikendi tokom kojih mogu legalno da zabace udice.

0
2718

Ukoliko vas ribočuvari u ovo doba godine, kada je na snazi zabrana noćnog ribolova za bilo koju vrstu ribe, zateknu u ribolovu na nekoj od naših obala, rizikujete da budete kažnjeni.

 

“Zakonodavac, iz nama ribolovcima nepoznatog razloga, doneo je zabranu noćnog ribolova, to je već odavno, nije nešto novo, samo da se podsetimo. Zabrana noćnog ribolova u ovo doba godine kreće od 6 časova uveče, odnosno od 18, do 5 časova ujutru”, rekao je Dušan Jovanović iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Ljubiteljima rekreativnog ribolova koji su zaposleni tokom radne nedelje, za pecanje su preostali vikendi, a tokom ovog, koji će, prema najavama meteorologa, biti sunčan i relativno topao, vremenski uslovi biće povoljni. Osim na Dunavu, ribe ima i na kanalima, kaže Jovanović.

“Za Novosađane, baš direktno, po koja bela riba se ulovi na onom platou ispod tvrđave, naravno, moramo imati opremu za takvu vrstu ribolova, to su, uglavnom, bolonjez štapovi, mečevi, ili tako nešto, neophodna je ona prihrana, kugle sa hlebom, malo kamena da ga drži dole na poziciji i može se uloviti po koja bela riba. Da beš nešto ide blistavo, ne, ali… da”, naveo je Jovanović. 

Smuđa ima na Kamenu kod Šangaja, , dok štuka pomalo radi na jezeru Svetićevo, preporučuje Jovanović, podsećajući da riba traži hranu sredinom dana.

“Na kanalskoj mereži, tamo prema Rumenci, prema Bačkom Petrovcu, imam informacije da radi štuka, isto kao i u dunavcima, na primer u Ledinskom dunavcu su dosta dobro prolazile kolege sa štukom, a do mene su dolazile informacije da je bilo i nekih 7-8 komada. Naravno, znamo da je to zabranjeno, ako je 8 komada, sigurno nisu u zakonskoj meri, ako su u meri, onda ne mogu biti ispod 5 kilograma, a i brojnost, zakon kaže 3 komada dnevno”, kaže on. 

Jovanović obaveštava ribolovce i da će tokom decembra moći da kupe ribolovačke dozvole za rekreativni ribolov za 2018, čija će cena biti ista kao i prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.