Štuka u mrestu, uskoro i smuđ

VIDEO K9: Od prvog februara nastupila je zabrana lova na štuke i savesni ribolovci čekaju 1. april kako bi lovili ovu ribu. Uskoro će nastupiti zabrana ribolova i drugih grabljivica koje su u mrestu, a iz Ribolovačkog saveza pecarošima preporučuju belu ribu, kako bi riblji fond u našim vodama za koju godinu bio veći.

0
484

Za pecaroše još uvek nije pravo vreme da izađu na vodu, s obzirom da je zima i da riba slabo “radi”, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

Većina ribolovaca je pripremila štapove i mašinice tokom zime za predstojeću sezonu ribolova, a ima i onih koji su nestrpljivi i pecaju na kanalima belu ribu.

“Ima onih najupornijih kolega koji na kanalu kod Irmova lovi belu ribu i nažalost nismo svi mi baš jako savesni može se uloviti i po koji smuđ na tom kanalu. Iako, ovog momemnta od 1. februara do kraja marta je zabrana lova štuke”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Za dve sedmice počinje zabrana i na smuđa. Ova riba je, međutim, puna ikre i sada, te nije preporučljivo da se lovi i pored toga što prema kalendaru zabrana još nije nastupila.

“Ne zna smuđ šta je kalendar i hoće li se sada mrestiti jer će se on mrestiti u prvom momentu kada mu se stvore uslovi, a oni već jesu takvi. Etička preporuka je: nemojte loviti smuđa”, naveo je Jovanović.

Inače, u Savezu napomonju da još uvek nisu razrešili nesporazum koji ih je doveo u probleme zbog novih zakonskih klauzula. Kao reprezentativni Ribolovački savez Vojvodine tražili su prijem kod nadležnog pokrajinskog sekretara kako bi rešili problem overavanja takmičarskih knjižica i licence trenera, koje se po novim pravilima, overavaju samo u nacionalnom savezu.

“Zakonske začkoljice nas dovode u pitanje kao reprezentativni granski savez u Vojvodini. Mislim da će biti dovoljno razuma da se to reši, ako govorimo o budućem vremenu. Nismo se ni nadali da će sekretarijat da reaguje. Za sada ništa, muk”, kazao je Jovanović.

Ribolovački savez Vojvodine je u međeuvremenu podneo zahtev za učlanjenje u Ribolovački savez Srbije u Kruševcu, ali odgovora još uvek nema. Jovanović napominje da će i dalje insistirati na rešavanju problema relevantnosti njihovog saveza na svim nivoima dijalogom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.