Studiranje za nepostojeća zanimanja

VIDEO K9: Na državnim i privatnim fakultetima u Srbiji studenti se školuju za oko 140 nepostojećih zanimanja. Tim povodom je omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražila hitan sastanak s ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

367

Iz omladine LSV poručili su da zvanični Šifrarnik zanimanja koji datira iz 1992. godine nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine i da se zbog toga mladi školuju za nepostojeća zanimanja.

U šifarniku, kako kažu, nedostaju brojna zanimanja koja se stiču školovanjem po Bolonjskom procesu, a imaju prefiks diplomirani inženjer ili menadžer. Zbog toga su još 2013. godine uputili pismo tadašnjem ministru Tomislavu Jovanoviću sa molbom za sastanak, međutim problem ni do danas nije rešen.

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević je komentarišući konstataciju omladine LSV, rekao da bi mladi svoja buduća zanimanja trebalo da biraju na osnovu potreba tržišta rada i objasnio da su u Srbiji trenutno najtraženiji inženjeri.

Iz omladine LSV-a poručili su da će insistirati na sastanku sa ministrom kako bi mu predočili na koji način se ovaj problem može rešiti i da će istrajati sve dok ne dobiju odgovor s obzirom na to se bliži još jedan upisni rok.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.