Studenti: Položili smo ispit

VIDEO K9: Studenti "1od5miliona" koji su 12 dana držali u blokadi Rektorat Univerziteta u Beogradu, sinoć su predali ključeve posle uspešnih pregovora i garancija koje je dala rektorka Ivanka Popović.

0
119

Studenti “1od5miliona” koji su zajedno sa svojim kolegama i profesorima stupili u blokadu Rektorata 13. septembra i posle uspešnih i konstruktivnih pregovora zajedno s rektorkom Univerziteta u Beogradu stali su, kako kažu, u odbranu integriteta i autonomije Univerziteta.

Blokada studenata, navode studenti, doprinela je hitnom rešavanju plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog, rešavanje pitanja studenata koji su trebali da budu iseljeni iz studentskih domova i skraćenje nastavne godine zbog održavanja Evropskih Univerzitetskih igara.

Garancija koju je rektorka Popović dala studentima jeste da će pitanje plagijata Siniše Malog biti rešeno do 4. novembra. Studenti takođe, kako je dogovoreno, neće trpeti posledice održavanja Evropskih Univerzitetskih igara, biće omogućeno da se sledeća nastavna godina održava regularno, uz dopunski ispitni rok.

Na zajedničkoj konferenciji za medije studenata i rektorke UB Ivanke Popović predstavnici studenata uručili su rektorki cvet čuvarkuću kako bi simbolično prikazali da je blokada bila način da se zaštiti autonomija i integritet Univerziteta kao institucije.

Na izjave o tome da su studenti zapravo politički aktivisti, studentkinja Mila Jovanović rekla da je veoma važno da mladi budu uključeni u politički život, da budu politički osvešćeni, a ne samo nemi posmatrači. Ona je naglasila da će studenti biti uz rektorku i zaštiti je od eventualnih spoljnih pritisaka koji utiču na integritet i autonomiju Univerziteta u Beogradu.

Studenti su sa terase zgrade Rektorata skinuli transparent “Blokada u toku”, a umesto njega okačili drugi koji glasi “Ne damo rektorku”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.