Studenti ne odustaju od blokade Rektorata

VIDEO K9: Od petka uveče zgrada Rektorata u Beogradu je pod blokadom studenata tog univerziteta.

0
188

Studenti Beogradskog Univerziteta od petka uveče nalaze se u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu iz koje ne žele da izađu niti zaposlenima dozvoljavaju da uđu, sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Prvi njihov zahtev je da rektorka Ivanka Popović na javnom servisu preporuči premijerki Ani Brnabić da smeni sa dužnožnosti ministra finansija Sinišu Malog, jer, smatraju studenti, ministar finasija ne može da bude neko o čijem se doktoratu raspravlja na Univerzitetu. Time će, kako kažu, rektorka zaštititi autonomiju Univerziteta i pokazati da je on nezavisan.

“Drugi naš zahtev vezan je za Univerzijadu koja će biti održana u Beogradu iduće godine i zbog koje će studenti biti iseljeni iz studentskih domova, a nastavni plan poremećen, doći ćr do skraćenja vremena održavanja nastave i rokova”, rekla je za Kanal 9 Valentina Reković, studentkinja političkih nauka.

OFF: Studenti će blokirati Rektorat i o ulasku zaposlenih u zgradu neće pregovarati s rektorkom sve dok ne ispuni još jedan uslov.

“Potrebno je da prvo izda saopštenje da su u petak upali aktivisti Srpske napredne stranke i da jasno kaže da postoje dokazi, materijalni, kao što i postoje, da su to bili aktivisti Srpske napredne stranke i da su svojim upadom narušili autonomiju Univerziteta. Dok kolegijum Rektorata ne izda jedno takvo saopštenje mi nećemo pregovarati sa rektorkom o ulasku zaposlenih u zgradu. Ovde su sada samo studenti. Rektorat je pod kontrolom studenata.

Uprkos blokadi, niko od studenata neće ni na koji način biti oštećen, kazala je Reković, jer svako jutro se razgovara sa studentom prorektorom i puštaju se jedan ili dva službenika da uđu kako bi uzeli diplome i potrebne papire vezano direktno za studente.

Blokadu Rektorata osudilo je danas predsedništvo Studentske konferencije univerziteta Srbije navodeći da je u pitanju kršenje odredbi Ustava Srbije i ugrožavanje samostalnosti jedne visokoškolske ustanove kakva je Univerzitet u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.