Studenti – Lučonoše budućnosti

VIDEO K9: Dan studenata obeležen je danas prijemom za buduće akademske građane u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

0
58

Prijem za studente Univerziteta u Novom Sadu koji su se svojim društveno-humanističkim angažmanom i profesionalnim uspesima posebno istakli tokom 2023. godine upriličen je danas, povodom Dana studenata, u zgradi Pokrajinske vlade.

Hrabrost i odlučnost baštine upravo studenti, a svojim zapaženim delima doprinose da svet razmišlja o mladima, jer su studenti, istovremeno, partner i subjekt visokog obrazovanja, koji i danas ispisuje stranice ovog vremena svojim kreativnim delovanjem i raznovrsnim društvenim angažmanom, naveo je, pozdravljajući prisutne, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

Prijemu su prisustvovali studenti sa Katedre za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta koji su učestvovali na međunarodnom takmičenju International Culinary Competition of Southern Europe u Solunu, gde su u različitim kategorijama osvojili ukupno šest medalja, zatim troje studenata sa Medicinskog fakulteta i dvoje sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koji su kao članovi spasilačkog i medicinskog tima u okviru Organizacije za traganje i spasavanje boravili u turskom Kahramanmarasu, razorenom katastrofalnim zemljotresom, zatim studenti – instruktori skijanja iz Studentske asocijacije Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koji su podučavali najbolje studente Univerziteta u Novom Sadu u okviru projekta „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata“, kao i predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu.

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, Ljubiša Bilić, podsetio je da se taj parlament bavi podizanjem studentskog standarda, rešavanjem tekućih studentskih pitanja, ali i organizule razne edukativne i humanitarne aktivnosti.

Dan studenata obeležava se 4. aprila, u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine. Tada je u protestu ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta ubijen 25-godišnji Žarko Marinović, student prava. Štrajk studenata trajao je od 3. do 28. aprila te godine, a kao rezultat povučena je odluka o uvođenju policije na Univerzitetu, smenjen je rektor Vladimir Ćorović i za novog izabran Dragoslav Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.