Struju trošimo pet puta više od Evropljana

VIDEO K9: U Srbiji 2,5 miliona domaćinstava potroši gotovo 5 puta više struje od evropskog proseka.

0
812

Jednostavnim menjanjem određenih navika u načinu korišćenja električne energije ostvarili bismo smanjenje potrošnje za 20% i time smanjili negativan uticaj na životnu sredinu, a takođe i ostvarili novčane uštede, zaključeno je na tribini održanoj u Novom Sadu pod nazivom “Edukacija kupaca o liberalizaciji tržišta”.

Projekat je podrazumevao nekoliko faza, a najveći deo odnosio se na istraživanje javnog mnjenja o trenutnom znanju, informisanosti i stavovima na temu energetske efikasnosti i racionalnom korišćenju električne energije.

“Energetsku efikasnost ne treba mešati sa štednjom, dakle to nisu iste stvari. Štednja uvek ima neka određena odricanja, čime se smanjuje kvalitet života, dok da bi bili energetski efikasni nikada se ne odričemo nekih stvari, dakle ne smanjujemo kvalitet života i rada. Kada štedimo energiju, mi je takođe čuvamo i čuvamo novac u kućnom budžetu.”, rekao je Stevan Sikimić, inženjer elektrotehnike.

 

Na pitanje koji su to osnovni razlozi zbog kojih štede električnu energiju, 86% ispitanika odgovorilo je da je osnovni razlog manji račun za struju.

Čak 35,3% ispitanika nije znalo da odgovori na pitanje šta bi ih još dodatno motivisalo da počnu daracionalnije troše električnu energiju u svom domaćinstvu.

“Neki načini na koje svako od nas može da bude energetski efikasan to je ono što je svima poznato – upotreba energetski efikasnih, štedljivih, sijalica, koje troše manje energije, mogu da se recikliraju, malo su skuplje, ali traju i do šest puta duže, ne rasipaju toplotu i tako dalje. Zatim upotreba energetski efikasnih uređaja – to su uređaji kao i svaki drugi, klima uređaji ili veš mašine na primer, čije komponente su prilagođene da troše što manje električne energije, dakle da budu što više efikasni. Zatim upoteba termičke izolacije, to je svima poznato, što je bolje izolovano, to se manje energije rasipa na zagrevanje ili rashlađivanje prostorija”, naveo je Sikimić. 

Polovina anketiranih smatra da lično može pozitivno da utiče na održivi razvoj i prekomernu potrošnju električne energije, dok 42 odsto smatra da to nije moguće.

Istraživanje Ninamedije pokazuje i da štedljive sijalice u domaćinstvu koristi nešto više od
polovine građana Srbije, a u proteklih nekoliko godina, 38 odsto građana Srbije ugradilo je novu stolariju i toplotnu izolaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.